Suhkrujoogid suurendavad diabeedi ja südamehaiguste riski

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhkrujoogid on populaarsed, kuid võivad tervis oluliselt kahjustada.
Suhkrujoogid on populaarsed, kuid võivad tervis oluliselt kahjustada. Foto: Shannon Stapleton/ Reuters

Kui varem on juttu olnud sellest, et suhkrujoogid soodustavad ülekaalulisust, siis hiljutisest uuringust selgub, et need suurendavad ka siseelundeid ümbritseva rasva sisaldust ja võivad seetõttu põhjustada diabeeti ja südamehaigusi.

Kõigil meil on siserasva, kuid selle liiga suur sisaldus kehas võib rikkuda hormonaalse tasakaalu ja suurendada teist tüüpi diabeedi ja südamehaiguste riski, kirjutab Medical News Today. Mõnedes uuringutes on üleliigset siserasva seostatud ka Alzheimeri tõve ja vähiga.

Hiljutises USA rahvusliku terviseinstituudi uuringus selgitati välja seos siserasvade tekke ja suhkrujookide vahel. Kuus aastat kestnud uuringus analüüsiti 1003 inimese andmeid, kes olid keskmiselt 45-aastased. Osalenutele tehti selle aja jooksul kompuutertomograafia uuringuid, mille abil mõõdeti siserasva kogust nende kehas. Peale selle täitsid nad ankeedi oma toitumise, suhkrut sisaldavat jookide ja dieetlimonaadi tarvitamise kohta.

Katsealused jaotati nelja kategooriasse: need, kes ei joo suhkrujooke, aeg-ajalt joojad, sageli joojad ja igapäevased joojad. Uuringust selgus, et neil, kes tarbisid suhkrujooke iga päev, kasvas siserasva kogus kehas 852 cm3, samas kui neil, kes neid üldse ei tarbinud, oli vastav näitaja 658 cm3. Sarnane erinevus esines ka sagedaste ja aeg-ajalt joojate vahel. Selgus, et mida rohkem magusaid jooke tarvitati, seda rohkem suurenes siserasva kogus. Dieetlimonaadi ja siserasva mahu suurenemise vahel seost ei leitud.

Uuringu autorid ei suuda küll täpselt selgitada neid tulemusi põhjustavaid bioloogilisi protsesse, kuid nad oletavad, et jookidele lisatud suhkur võib mõjutada insuliini tootmist, suurendades teist tüüpi diabeedi ja südamehaiguste riski.

Vaatamata kahjulikule mõjule, on suhkrujoogid Ameerika Ühendriikides siiski populaarsed. 2013. aastal kulutasid kodumajapidamised neile kokku 14,3 miljardit dollarit ja USA haiguste kontrolli ja ennetamise keskuse andmetel tarbib neid jooke peaaegu pool ameeriklastest. Eestis on uuritud küll inimeste suhkrutarbimist, kuid suhkrujookide tarbimist eraldi uuritud veel ei ole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles