Seksuaalvägivallast tingitud haiguste ennetamisele kulub 150 000

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vägivald.
Vägivald. Foto: Corbis/Scanpix

Seksuaalvägivallast tingitud vaimse tervise probleemide ja krooniliste haiguste ennetamiseks kulub tänavu augustist tuleva aasta juunini 149 255 eurot, kirjutas Eesti Seksuaaltervise Liit sotsiaalministeeriumile.

Liit taotleb hasartmängumaksu nõukogult seksuaalvägivalla ohvritele terviseprobleeme ennetavate teenuste osutatamiseks 119 404 eurot toetust. Projekti järgi kulub sellest 35 274 eurot abile vahetus traumaolukorras, 32 498 eurot traumajärgsele rehabilitatsioonile ja 41 724 eurot teenuse kvaliteedi arendustegevusele.

Seksuaaltervise liidu projekt alustab viies tervishoiuasutuses seksuaalvägivalla ohvritele standardiseeritud eri valdkonna spetsialiste ühendava abi- ja nõustamisteenuse pakkumist. Selleks moodustatakse meeskonnad vajaliku ettevalmistuse saanud projekti kaasatud tervishoiuasutuste koosseisulistest spetsialistidest.

Seksuaalvägivald põhjustab lisaks individuaalsete kannatustele ja sotsiaalsete ning majanduslike kahjudele erakordselt suuri tervishoiukulusid, olles sage lühi- ja pikaajaliste tervisekahjude põhjustaja, märgib liit projekti rahastamise taotluses.

Kõige enam on seksuaalvägivalla ohvrid ohustatud pikaajalistest vaimse tervise probleemidest nagu post-traumaatiline stresshäire, ärevushäired ja depressioon. Suitsiidirisk on ohvreil erakordselt kõrge, 33 protsenti neist on kaalunud suitsiidi ja 13 protsenti teinud suitsiidikatse.

Eesti rahvastikupõhiste uuringute põhjal on seksuaalvägivalda kogenud enne 18. eluaastat 8,7 protsenti naistest ja 2,5 protsenti meestest, lisaks pärast 18. eluaastat 4,5 protsenti naistest ja 0,9 protsenti meestest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles