Põhjus, miks tasub raseduse ajal šokolaadi süüa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tume šokolaad.
Tume šokolaad. Foto: SCANPIX

Värske uuringu kohaselt võib igapäevane 30 grammi šokolaadi söömine raseduse ajal soodustada loote kasvu ja arengut.

Kuigi šokolaad ei ole keelatud toiduainete nimekirjas, peaksid tulevased emad maiustuse liigtarbimist rasva-, suhkru- ja kofeiinisisalduse tõttu siiski vältima, kirjutab Med24

Mõõdukas šokolaadi tarbimine on aga mitmel moel kasulik. Šokolaad sisaldab flavonoidi nimega flavonool, mida on seostatud südame-veresoonkonna kaebuste ning kolesteroolisisalduse vähenemisega. Mida tumedam šokolaad, seda suurem flavonoolisisaldus.

Uurijad kaasasid uuringusse 129 tulevast ema üksikrasedusega 11. kuni 14. rasedusnädalal.

Kõigi naiste emakaarteri Doppleri pulsatiilsusindeksi algväärtused oli kahesälgulised. Emakaarteri Doppleri pulsatiilsusindeksiga mõõdetakse emaka, platsenta ja loote verevoolu ning sälgud on preeklampsia, hüpertensiooni ja teiste võimalike rasedustulemite riskinäitajaks.

Tulevased emad randomiseeriti ja neid suunati 12 nädala jooksul tarbima igapäevaselt 30 grammi kas väikese või suure flavonoolisisaldusega šokolaadi. 12 nädala pärast mõõdeti uuesti emakaarteri Doppleri pulsatiilsust ja naisi jälgiti kuni sünnituseni.

Uurimisrühm ei leidnud erinevusi väikese ja suure flavonoolisisaldusega šokolaadi tarbivate rühmade preeklampsia, gestatsioonihüpertensiooni, platsenta kaalu ega sünnikaalu vahel.

Siiski leidsid uurijad emakaarteri Doppleri pulsatiilsuse olulise paranemise mõlemas rühmas, mis viitab sellele, et nii väikese kui ka suure flavonoolisisaldusega šokolaad võib soodustada loote kasvu ja arengut.

Uuringurühm lisab, et pulsatiilsuse paranemine oli oluliselt suurem kui tavapopulatsioonis oodatav.

Loe artiklit ka meditsiiniuudiste portaalist Med24.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles