Eestis on tõusnud reisimisega seotud nakkushaiguste arv

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reisilt võib kaasa saada ohtliku nakkushaiguse.
Reisilt võib kaasa saada ohtliku nakkushaiguse. Foto: Jeremy Maude/picture alliance/moodboard/Scanpix

Reisimisega seotud nakkushaiguste arv on Eestis veidi tõusnud, kõige sagedamini toovad reisijad Eestisse nakkushaigusi populaarsetest reisi- ja puhkekohtadest Taist, Türgist ja Bulgaariast ning naaberriikidest Venemaalt ja Soomest.

Terviseameti andmetel registreeriti mullu 153 sissetoodud haigusjuhtu. 2014. aastal oli see arv 135. Nagu eelmistel aastatel, moodustasid üle poole sissetoodud haigusjuhtudest soolenakkused, mis levivad saastunud toidu, vee, käte või pindade kaudu.

Mullu registreeriti 20 rotaviirusenteriidi juhtu, 22 kampülobakterenteriidi ja 32 salmonelloosi juhtu. Šigelloosi registreeriti seitsmel, jersinioosi kolmel, A-viirushepatiiti kolmel, E-viirushepatiiti ühel ja kõhutüüfust kahel korral. Välisriikidest sisse toodud seitse šigelloosi ehk düsenteeria haigusjuhtu moodustasid üle poole Eestis 2015. aastal registreeritud šigelloosi haigusjuhtude üldarvust. Nakatumine toimus Indias, Egiptuses, Mongoolias, Gruusias, Kambodžas ja Suurbritannias.

Mullu registreeriti Eestis kokku kuus A-viirushepatiidi haigusjuhtu, millest kolm olid seotud reisimisega. Nakatumine toimus Indias, Peruus ja Kõrgõzstanis. Kõik haigestunud olid A-viirushepatiidi vastu vaktsineerimata täiskasvanud. Eelmisel aastal diagnoositi ka neli sissetoodud malaaria haigusjuhtu, neist kolm olid P. falciparum põhjustatud malaaria juhtu, nakatumine toimus Lääne-Aafrikas. P. vivax malaariasse nakatuti Sierra Leones. Ükski haigestunu ei kasutanud keemiaprofolaktikat või oli enneaegselt katkestanud ravimite võtmise.

2015.  aastal diagnoositi Eestisse 12 sisse toodud dengue viiruspalaviku haigusjuhtu. Nakatumine toimus kolmel juhul Tais, kahel juhul – Indoneesias, Kambodžas, Maldiividel ning ühel juhul Malaisias, Filipiinidel, Indias. Vaktsiin dengue viiruspalaviku vastu puudub, nakatumise ennetamiseks on soovitatav sääsehammustuste vältimine.

Ka registreeriti kolm sissetoodud leetrite haigusjuhtu, millega oli seotud üks kohalik haigusjuht. Sissetoodud haigusjuhtude puhul toimus nakatumine kahel juhul Indoneesias ning ühel juhul Araabia Ühendemiraatides. Kõik haigestunud olid täiskasvanud inimesed, kes olid vaktsineeritud leetrite vastu lapsepõlves ühe vaktsiinidoosiga, mis ei anna täit kaitset leetrite vastu.

Loomahammustusi registreeriti välisriigis kokku kaheksa. Kahel juhul oli tegemist ahvi hammustusega, ühel juhul hammustas saarmas ja ülejäänud juhtudel koerad. Viiel juhul oli puretud inimestele näidustatud profülaktiline vaktsineerimine marutõve vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles