Kriitika Tõstamaa röntgenikeelu suhtes pani ameti tegutsema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõstamaa tervisekeskus.
Tõstamaa tervisekeskus. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Terviseamet palub perearstide seltsilt seisukohta, kas perearstid võiksid üldarstiabi teenustena teha ka radioloogiliste uuringute hulka kuulvaid röntgeniülesvõtteid.

Meedias on suurt tähelepanu pälvinud Tõstamaa tervisekeskuse kiirgustegevusloaga seonduv, millega seoses on avalikkuses, eriti sotsiaalmeedias, lisaks asjaosalisele perearstile oma arvamust avaldanud veel mitmed perearstid kui ka eriarstid, kirjutab Med24.

Seetõttu soovib terviseamet teada, kas ja milliste röntgeniülesvõtete tegemine peaks olema osa perearsti poolt osutatavast üldarstiabi teenusest ja milline peab olema selleks vajalik pädevus.

«Eeldame, et sõnavõtjad, kes on lisaks ühiskonnas oma senise tegevuse ja arvamusega suurt tunnustust pälvinud perearstid, on ka arvamusliidrid perearstide hulgas, väljendades oma seisukohti läbikaalutletult ning esindades ka sel viisil perearstide üldist vaadet,» lisas terviseameti peadirektor Tiiu Aro. Siiski soovib amet saada ka perearstide seltsi ametlikku seisukohta.

Ta lisas, et tervishoius ei tee otsuseid ühe või teise teenuse nn teenuseosutaja standardpaketti arvamise või sealt välja arvamise kohta ametnikud omaalgatuslikult, nagu on kahetsusväärselt hiljutisest diskussioonist kõlama jäänud. Amet lähtub tegevuslubade väljaandmisel kehtivast õigusruumist.

«Oleme seisukohal, et juhul, kui soovitakse laiendada üldarstiabi teenuse tegevusala peaks ka edaspidi tulema algatus vastava valdkonna poolt, kes on selle eelnevalt läbi arutanud erinevate osapooltega, sealjuures erialaseltside, ülikooli (igasugune uus teenus eeldab Terviseameti arvates ka teatavaid muutusi erialases väljaõppes), ekspertidega (antud juhul ennekõike radioloogidega) ja ametkondadega,» lisas Aro.

Loe artiklit ka Med24.ee-st. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles