Selgus Pokémon Go ootamatu mõju tervisele

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pokemon Go ärgitab noori nina toast välja pistma.
Pokemon Go ärgitab noori nina toast välja pistma. Foto: Kirill Kukhmar/Kirill Kukhmar/TASS/Scanpix

Väidetavalt mõjub eelmisel nädalal välja tulnud Pokémon Go positiivselt vaimsete hädadega kimpus olevate inimeste tervisele, innustades neid õues liikuma.

Pokémon Go on saanud nii positiivset kui ka negatiivset tagasisidet, kirjutab Fox News. Räägitud on nii sellest, et korraga on vabas õhus liikuma hakanud ka need inimesed, kes veedavad tavaliselt aega kodus arvuti taga kui ka mängu kurvematest tagajärgedest.  Näiteks on ekraanile naelutatud pilguga tänaval ringi liikunud inimesed viga saanud.

Peale kehalise aktiivsuse edendamise on sel mängul aga ka üks pisut üllatav mõju. Pokémon Go julgustab vaimse tervise probleemidega inimesi väljas liikuma, mis parandab nende tervist. Näiteks oli 18-aastasel ärevushäire ja depressiooni all kannataval Aril viimased kolm aastat suur hirm kodust lahkumise ees. Pokémon Go oli esimene asi, mis suutis teda hirme ületama panna. «Jalutasin tunde väljas ja märkasin korraga, et naudin seda,» rääkis Ari. Ta lisas, et tundis vajadust edasi liikuda iga kord, kui Pokémoni kätte sai.

Evolutsioonipsühholoogi dr Ben Michaelist see ei üllata, sest ta on ka oma silmadega näinud, kuidas Pokémon Go on ühte tema klienti aidanud. «Arvan, et see on tõeliselt positiivne areng,» kommenteeris ta. Michaelis usub, et niisugused äpid võiksid aidata kerge kuni keskmise raskusastmega ärevuse, depressiooni ja agorafoobiaga inimesi. Agorafoobia on haiguslik hirm avatud, suurte ruumide või väljakute, ka rahvarohkete kohtade ees.

«Mäng võib inimesi motiveerida välja minema ja maailma avastama teatud laiendatud reaalsuse kaudu,» selgitas Michaelis. «See võib inimeste tähelepanu ka piisavalt hirmudelt ja sisemonoloogilt eemale juhtida, pannes nad tegema midagi, mis võib tunduda neile väljakutsena.» Peale selle võib ärevust ja depressiooni vähendada ka trenn ja värskes õhus veedetud aeg.

«Mängu ei peaks käsitlema ravina, kuid see on kasulik abinõu,» lisas Michaelis. Üksnes Pokémon Go mängimisest tema sõnul siiski ei piisa. Vaja on ka tõhusat koostööd vaimse tervise spetsialistiga ja pealegi võib mänguga kaasneda üks oluline tagasilöök: sellest võib saada inimese jaoks ainus maailmaga suhtlemise viis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles