Seitse vähitüüpi, mida põhjustab alkohol (1)

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol kahjustab tervist.
Alkohol kahjustab tervist. Foto: Panther Media/Scanpix

Erinevaid teadustöid analüüsinud ülevaatest selgus tugev seos alkoholi ja seitsme vähitüübi vahel.

Uus-Meremaal asuva Otago ülikooli teaduri Jennie Connori sõnul seostatakse alkoholiga eelkõige suu-ja neeluvähki, kõrivähki, söögitoruvähki, maksavähki, käärsoolevähki, soolevähki ja rinnavähki, kirjutab independent.co.uk. Connor lisas, et tõenäoliselt võib alkohol suurendada ka teiste kasvajate tekkimise võimalust.

Connori sõnul põhjustas alkohol ainuüksi 2012. aastal maailmas 5,8 protsenti surmaga lõppenud vähijuhtumitest. Kõrgeim risk on inimestel, kes tarbivad rohkelt alkoholi, kuid riskist ei pääse ka need, kes tarbivad alkoholi vähesel määral. Ta lisas, et joomise kasulikud mõjud, näiteks punase veini kasulikkus südamele, on väiksema kaaluga kui joomise tagajärjel suurenenud risk kasvajate tekkeks.

Ülevaates tõid teadlased välja, et võrreldes mittejoojate oli neil naistel, kes tarbisid päevas regulaarselt kaks alkoholiühikut, 16 protsenti suurem risk rinnavähi tekkimiseks ning sellesse suremiseks. Neil naistel, kes tarbisid regulaarselt iga päev viis alkoholiühikut, oli aga selleks 40 protsenti kõrgem risk.

Hoolimata tugevast seosest alkoholi ja vähi vahel ei tea teadlased täpset bioloogilist põhjust, miks alkohol kasvajaid põhjustab. Ühe teooria järgi arvatakse, et alkohol kahjustab DNAd, kuid täpsemad põhjused vajavad veel uurimist.

Teadustöö avaldati ajakirjas Addiction.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles