Psühhiaatriakliinik hoidis patsienti tahtevastaselt kinni (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Priit Simson

Lõuna-Eesti haigla psühhiaatriakliinik on vähemalt ühel korral hoidnud tahtevastaselt kinni üht patsienti, kuna psühhiaatri puudumise tõttu puudus tahtest olenematu ravi otsus, leidsid õiguskantsleri nõunikud kontrollkäigul.

Õiguskantsleri hinnangul on psühhiaatriline ravi üldjuhul vabatahtlik – isik on nõus nii ravi kui ka haiglas viibimisega. Vabatahtlikult ravil olev patsient võib haiglast lahkuda ja ravi katkestada.

Kui isik ei ole olnud nõus või ta pole enam nõus enda psühhiaatriahaiglasse paigutamise ega raviga, ent tal takistatakse haiglast lahkuda või ei lõpetata ravi, on sisuliselt tegu isiku vabaduse piiramisega, mida võib psühhiaatrilise abi osutamisel seaduse järgi teha üksnes tahtest olenematul ravil või sundravil.

Kliinikus on raskendatud ööpäevaringselt psühhiaatri kättesaadavus tahtest olenematu ravi otsuste tegemiseks, leidsid õiguskantsleri nõunikud kontrollkäigu kokkuvõttes. Kontrollkäigul osalenud ekspert leidis, et kinni hoitud patsiendi puhul oleks otsuse tegemine olnud ilmselt põhjendatud.

Seetõttu palus õiguskantsler kliinikul järgida isikutele psühhiaatrilise abi osutamisel seadusest tulenevat korda ning vormistada isikule tahtest olenematu ravi otsus, kui seda sisuliselt osutatakse. Kui tahtest olenematu ravi alused puuduvad, ei tohi takistada patsiendi lahkumist kliinikust.

Õiguskantsleri nõunikud kontrollisid ASi Lõuna-Eesti Haigla psühhiaatriakliinikut ette teatamata 9. aprillil.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles