Kihulase hammustusega sattuvad verre ohtlikud mürgid (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kihulasi leidub kõige rohkem veekogude läheduses.
Kihulasi leidub kõige rohkem veekogude läheduses. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Sääskedest veelgi ebameeldivamad võivad olla kihulased, kes ei torka iminokka mitte nahast läbi, vaid hammustavad sellesse augu, kuni saavad asuda ohvri verd imema. Kihulase süljest sattuvad inimese verre mürgid.

Kihulase hammustus võib põhjustada tugevat paistetust, valu ja vereringeprobleeme, kirjutab ajaleht Bild. Kihulased on hallid, sinakashallid või mustad kärbsesarnased putukad, kellel on väike pea ja peaaegu ümmargune kere. Keskmiselt on kihulased kahe kuni kuue millimeetri pikkused ja inimesed aitab neil üles leida lõhn. Erinevalt sääskedest nad vabatahtlikult tuppa ei tule, vaid ründavad inimesi eelkõige väljas. Tavaliselt võib kihulasi kohata jõgede ja ojade läheduses ning eriti soodus on neile lämbe ja suhteliselt tuulevaikne ilm.

Hammustuse koht võib päevi veritseda

Kihulased lendavad inimese poole hääletult ja eritavad haava aineid, mis teevad hammustuse esialgu valutuks. Väike haav, mis jääb putukast inimese nahale, hakkab kihelema ja valutama alles hiljem. Kihulase hammustuse koht võib veritseda veel mitu päeva pärast putuka tegevust nahal ja areneda herne- kuni läätsesuuruseks punniks, millele tekkib mädane vill. Hammustuse ümber tekib sageli kuni kahe sentimeetrise läbimõõduga põletik.

Tekkida võib veremürgistus

Inimestel, keda kihulane hammustab, võivad tekkida peavalu, iiveldus, peapööritus ja kurnatus. Vahel harva võib hammustus lõppeda koguni veremürgistuse või raksete vereringehäiretega, mida tuleb ravida haiglas.

Selle põhjuseks on kihulase süljes leiduvad mürgised ained, mis sattuvad hammustusega inimese vereringesse ja takistavad vere hüübimist haavas. Nende mürkide täpne mõju ei ole veel teada, kuid on teada, et need võivad kahjustada südant ja veresooni, takistada hingamist ja põhjustada allergiaid. Eriti ohtlikud võivad kihulase süljes leiduvad mürgid olla nõrgema immuunsüsteemiga inimestele.

Tavaliselt on abi haava jahutamisest

Eksperdid soovitavad kihulase hammustuse tõttu tekkinud haava jahutada. Kui aga haava ümbrus läheb paiste ja hakkab valutama, tekivad vereringeprobleemid, siis tuleks hammustuse kohale rahu anda ja arsti juurde minna. Olenevalt sümptomitest võib kasu olla ka allergiavastastest geelidest ja südame-veresoonkonna haiguste ravimiseks mõeldud ravimitest, mille võtmise eel tuleks aga kindlasti nõu pidada arstiga.

Sääsetõrjevahend tuleb appi

Kihulaste eest kaitsevad nii sääsetõrjevahend kui ka keha kattev riietus. Peale selle tuleks vältida kohti, kus leidub korraga väga palju kihulasi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles