Väikelapsi ründab RS-viirus

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RS-viiruse puhul võib esineda justkui astmaatiku köha ja lapsel võib tekkida lämbumisoht.
RS-viiruse puhul võib esineda justkui astmaatiku köha ja lapsel võib tekkida lämbumisoht. Foto: Panther Media/Scanpix/Tatyana Grishina

Kui ülemiste hingamisteede viirustesse haigestus eelmisel nädalal sama palju inimesi kui nädal varem, siis haigestunute hulgas kasvas laste osakaal.

Arstide poole pöördus 4203 inimest, neist veidi üle 51 protsendi olid lapsed, kirjutab terviseamet kodulehel. Haigestumise kasvu täheldati põhiliselt väikelaste seas ning see oli seotud RS-viirusega.

RS-viirustesse haigestumine puudutab ameti sõnul enim just väikelapsi, sagedamini nakatuvad alla kaheaastased. Sümptomid võivad ulatuda ülemiste hingamisteede põletikust kuni kopsupõletikuni. Viirus tekitab köha, mis võib kulgeda astmaatiliste nähtudena, lapsel võib tekkida lämbumisoht.

Eakad jäävad grippi

Grippi haigestumus on jätkuvalt  langustrendis, haigestumise intensiivsust võib hinnata madalaks, kuid geograafilist levikut endiselt laialdaseks. Gripiviiruste osakaal moodustab kõikidest ülemiste hingamisteede haigestumisi põhjustavatest viirustest 15 protsenti. Kuid vanemaealiste vanusrühmas on haigestumised jätkuvalt seotud peamiselt gripiviirusega. 

Tervise- ja heaolu infosüsteemide keskuse täpsustatud andmetel on hooaja algusest hailaravile paigutatud 1300 patsienti, neist 72 protsenti on olnud täiskasvanud (20–64-aastased) ja vanemaealised patsiendid. Uusi andmeid gripi tõttu intensiivravi vajavate inimeste kohta terviseametile sel nädalal ei laekunud.

Gripi tõttu on intensiivravi vajanud sel hooajal 104 riskirühmadesse kuulunud inimest, neist peaaegu 78 protsenti olid vanemaealised patsiendid. Intensiivravi on vajanud ka kaks last vanuses 0–4 eluaastat, üks koolilaps ja 19 inimest vanuses 18–64 eluaastat. Üks inimene oli eelnevalt terve, andmed kaasuvate haiguste kohta puudusid kahel inimesel, ülejäänud kuulusid riskirühmadesse kas vanuse või kaasuvate haiguste olemasolu tõttu. Terviseametile teadaolevalt on intensiivosakonda sattunutest üle 16 protsendi olnud hooldekodude elanikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles