Teadlased: vali kohvijoomise asemel trepist käimine

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohvist rohkem energiat saad hoopis liikudes.
Kohvist rohkem energiat saad hoopis liikudes. Foto: PantherMedia / Scanpix / Wavebreakmedia ltd

Kui tööl kipub uni peale, tasub valida kohvi joomise asemel hoopis trepist kõndimine, leidsid Ameerika Georgia ülikooli teadlased oma uuringus.

Ajakirjas Physiology and Behavior avaldatud uuringus osalesid naistudengid, kellele anti kas kofeiinitablette või platseebot või kõndisid nad 10 minutit rahulikus tempos mööda treppe (kokku umbes 30 korrust), kirjutab News Max.

Kofeiini ja liikumise mõju võrdlemiseks tegid kõik osalejad verbaalseid ja arvutipõhiseid teste, et hinnata, kuidas nad end tundsid ning kuidas nad lahendasid kognitiivseid ülesandeid.

Selgus, et kümneminutiline treppidel kõndimine andis vabatahtlikele eksperimendis osalejatele rohkem energiat kui 50 milligrammi kofeiini. «Kui vabatahtlikele anti kofeiini või platseebot, ei tundnud nad end kuidagi teistmoodi,» rääkis kinesioloogia professor Patrick J. O'Connor. Ta lisas, et trepist käimise järel tundsid osalejad end energilisemana.

Uuringu eesmärk oli jäljendada kontoritöötajaid, kes ei saa minna keset päeva trenni. Nad istuvad tunde ja jõllitavad arvutikuvarit ning üritavad tõsta oma energiataset, et vältida pärastlõunal tekkivat väsimust.

«Kontoritöötajad võivad minna ka välja jalutama, aga ilm ei ole sageli ideaalne. Kui ma treppidel olen käinud, siis ei ole kunagi sadanud,» ütles professor naljaga. Ta lisas, et paljudel kontoritel on trepid ja nii saaksid töötajad väikeste pauside ajal end rohkem liigutada.

Kofeiin ega liigutamine ei põhjustanud suuri muutusi töötajate tähelepanuvõimes või asjade mäletamises, kuid treppidest üles-alla käimine seostus väiksel määral töömotivatsiooni suurenemisega.

Küll aga suurendas treppidel liikumine inimeste energiataset ega vähendanud nende kognitiivseid võimeid. «Sul ei ole võib-olla aega minna ujuma, aga sul võib olla 10 minutit, et treppidel kõndida,» lausus professor.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles