Ministeerium: arstid võivad ravimeid tasuta anda

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külmetushaiguste ravimid.
Külmetushaiguste ravimid. Foto: Toomas Huik

Maaomavalitsuste liidu ettepanekus lubada hajeasustusega piirkondades perearstidel oma patsientidele ka ravimeid müüa on peidus otsene huvide konflikt, leiab sotsiaalministeerium.

Sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Helena Nõmmik märkis, et praegune seadusandlus ei luba arstidel patsientidele ravimeid müüa, küll aga neid anda tervishoiuteenuse raames tasuta.

Sotsiaalministeeriumini ei ole see ettepanek veel jõudnud. «Plusside ja miinuste üle kaalutleb ministeerium siis, kui vastav ettepanek koos lähemate põhjendustega esitatakse,» lubas Nõmmik.

«Kuna tegemist on huvide otsese konfliktiga - arst võib välja kirjutada ravimeid, millest müügist ta ise kõige enam kasu saab -, tuleks täpselt vaadata ja hinnata, milline võiks olla muudatusest eeldatav kasu patsientidele,» ütles Nõmmik.

Eestis reguleerib ravimiseadus ravimite käitlemist, väljakirjutamist, müügilubade väljaandmist, kliinilisi uuringuid ja reklaami ning ravimialast järelevalvet ja vastutust eesmärgiga tagada Eestis kasutusel olevate ravimite ohutus, kvaliteet ja efektiivsus ning edendada nende sihipärast kasutamist.

Maaomavalitsuste liit käis riigikogu riigieelarve kontrolli komisjoni perearstiabi korraldust puudutaval istungil välja idee lubada ka perearstidel ravimeid müüa. Eriti peetakse silmas hajaasustusega piirkondi, kus peale perearsti on elanikel pikk tee ka lähima apteegini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles