Mihkel Mardna: Eesti mehel on spordiga üldiselt hea suhe

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Mardna.
Mihkel Mardna. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Paljusid Eesti tippsportlasi ravinud ortopeed Mihkel Marda ütles meeste tervise konverentsil, et kui vaadata rahvaspordiüritustest osavõttu, võib meie meestega rahul olla.


Mardna ütles, et ei saa anda konkreetset retsepti, kui palju peaks sporti tegema, aga üldiselt ollakse arvmusel, et 30-60 minutit keskmise intensiivsusega füüsilist aktiivsust 3-5 korda nädalas aitab hoida kontrolli all vererõhu, vere hüübimisnäitajad, pahaloomulised kasvajad, depressiooni, ärevushäired ja tugiaparaadiga seotud probleemid.

50-80 minutit keskmise intensiivsusega füüsilist aktiivsust igapäevaselt on tarvis, et vähendada riski haigestumaks kardiovaskulaarsüsteemi haigustesse, ülekaalulisusse ja teist tüüpi diabeeti.

30 minutit ükskõik mislaadi füüsilist aktiivsust igapäevaselt jagatuna vähemalt 10-minutilisteks plokkideks vähendab oluliselt meeste suremust. Tund aega igapäevast mõõdukat kuni aktiivset kehalist koormust on vaja kehakaalu säilitamiseks. Lisaks aitab ülepäeviti tehtav jõutreening parandada tasakaalu- ja jõunäitajaid.

Ka tugitoolisport kannab Mardna sõnul vastutust meie tervise eest, sest ka teiste isikute liigutuste jälgimine on kasulik. Selle eest on vastutavad nn peegelneuronid, mis aktiveeritakse nii tugiaparaadi motoorika käivitamisel kui ka teiste isikute liigutuste sooritamist jälgides.

Ortopeedi sõnul ei paku vaid sport vaid ka aktiivne elulaad laiemalt meestele palju positiivseid emotsioone, andes võimaluse kauem ja täisväärtuslikumalt elada niigi lühikest elu.

Mardna sõnul jälgiti Soomes 396 meessoost tippsuusatajat, kelle kekmine eluiga oli 73 aastat ehk 4,3 aastat enam kui samal perioodil elanud keskmisel meessoost soomlasel. Neil oli madalam vererõhk, vähesed suitsetasid ja nad püsisid aktiivsed elu lõpuni.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles