Viiendik valgetest inimestest kannab kõrge vererõhu geeni

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vererõhu mõõtmine.
Vererõhu mõõtmine. Foto: Caro / Scanpix

USAs läbi viidud uurimusest selgus, et üks viiendik valgetest inimestest kannab geenivariatsiooni, mis võib tõsta kõrge vererõhu riski.


Teadlased avastasid STK39-nimelise geenivariatsiooni pärast sadade USA ja Euroopa inimeste geneetilise koodi skaneerimist. Uurimusest selgus, et kõnealuse geeniga inimestel oli teistest kõrgem vererõhk, kirjutab

BBC

.

Uurimuse tulemused avaldati ajakirjas the Proceedings of the National Academy of Sciences.

Kõrge vererõhk ehk hüpertensioon on oluline, kuna aja jooksul võib see suurendada südamehaiguste, ajuinfarkti ja neerupuudulikkuse riski.

Arvatakse, et lääneriikides elavatest inimest on kõrge vererõhk, mis jääb tihtipeale diagnoosimata, ühel neljast. Teadlased on uurinud kümneid võimalikke geene, mis võivad kõrge vererõhu riskile viidata, kuid Marylandi ülikooli meditsiinikooli uurimuses osutus kõige tõenäolisemaks STK39.

Teadlased keskendusid 542le Pennsylvanias elavale Amishile, vaadeldes kogu nende geneetilist koodi ning samal ajal ka vererõhku.

Kui kõrge vererõhk seostus just STK39 geeniga, tundus see loogiline, kuna kõnealune geen toodab valku, mis reguleerib soola töötlemist neerudes, mis omakorda mõjutab vererõhku.

Seejärel kontrolliti ka teisi vabatahtlikke ning lõpuks selgus, et geeni kannab 20 protsenti valgetest inimestest.

Üks uurimuse autoritest dr. Yen-Pei Christy Chang ütles, et avastus võib aidata ravi muutmisel üksikindiviidile sobivaks.

Samas ta lisas: «Kõrge vererõhk on väga keeruline seisund, millesse on segatud paljud teised geneetilised, keskkonna- ja elustiilifaktorid. STK39 teen on vaid üks oluline osa kogu puslest.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles