Efektiivne rasvumise ravi võib olla käeulatuses

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA teadlased tõestasid hiirte peal ära söögiisu pärssiva hormooni leptiini aktiveerimisel põhineva rasvumise ravi efektiivsuse ning on lootust, et peagi võivad inimesed sellest reaalselt kasu lõigata.


Rasvunud inimeste puhul kaotab leptiin oma tugevuse ega suuda enam söögiisu reguleerida, kuid Harvardi meditsiinikooli meeskonnal õnnestus sellest tõenäoliselt jagu saada, kirjutab

Reuters.

Nende sõnul aitas kahe inimestele juba ametlikult lubatud ravimi manustamine rasvunud hiirtele saada jagu leptiiniresistentsusest.

«Me ootame põnevusega, mis hakkab juhtuma inimesega,» ütles dr. Umut Ozcan Bostoni lastehaiglast ja Harvardi meditsiinikoolist. «Kui see töötab, võib sellest saada rasvumise ravi,» ütles ta.

Kui leptiin 1995. aastal avastati, hellitati sellel põhineva ravimi suhtes suuri lootusi. Rasvunud hiired, kel nappis leptiini, võtsid selle abil kiiresti kaalust alla. Kuid inimeste puhul andis leptiin vaid ajutise tulemuse.

Ozcan ütles, et enamikul rasvunud inimestest areneb välja leptiiniresistentsus, mis tähendab, et aju lõpetab reageerimise selle hormooni edastatud sõnumile, et söömine tuleks lõpetada.

Tema meeskond leidis, et rasvunud hiirte ajurakkude endoplasmaatiline retiikulum, kuhu kogutakse valke, on stressis ning just nimelt see stress blokeerib leptiinile reageerimise.

Kui see sai tõestatud, hakkas Ozcani meeskond proovima muuta aju leptiini suhtes uuesti tundlikuks, vähendades endoplasmaatilise retiikulumi stressi.

Seda prooviti kahe olemasoleva ravimi abil, milleks oli tsüstilise fibroosi ravis kasutatav PBA ning maksahaiguse ravis kasutatav TUDCA. Mõlemad vähendavad endoplasmaatilise retiikulumi stressi.

Kõigepealt andsid nad rasvunud hiirtele kumbagi neist kahest ravimist, siis süstisid aga lisaks leptiini. Tulemuseks oli märkimisväärne kaalulangus.

Järgmisena tahavad teadlased katsetada ravi inimeste peal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles