Tervisemüüt: arst ei saa kaaluprobleemi puhul aidata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearst Kristi Parts.
Perearst Kristi Parts. Foto: Erakogu
Ülekaalulisus on maailmas muutunud väga tõsiseks probleemiks ja kaalumuredest pole pääsu ka eestlastel. Tihti üritavad inimesed kaalust maha võtta omal käel ja satuvad nii valearusaamade ohvriks. Perearst Kristi Parts lükkab Tarbija24.ee`s ümber kaaluprobleemide ja kaalu langetamisega seotud enamlevinud müüdid.

Üldjuhul eestlased ei teadvusta ülekaalulisust kui terviseriski ega pöördu probleemi tekkimisel arsti poole. Esmalt proovitakse läbi dieedid, kaalujälgimine, paastumine. Paraku on tagajärg ikka selline, et viie kilo kaotus tähendab mõne aja pärast kümne kilo lisandumist ja selle kaotus omakorda 20 kilo lisandumist. Arsti juurde jõuavad inimesed alles ülekaalulisusest tingitud haiguste ilmnemisel – ravitakse tagajärgi, mitte põhjuseid.

Tegelikult peaks arst kaaluprobleemide puhul olema esimene nõuandja. Ta on kõige kompetentsem konsultant liikumise ja toitumise osas, selgitab välja põhjused ja võimalikud haigusriskid. Samuti saab arst vajadusel ja tõsisemate probleemide korral suunata patsiendi edasi spetsialisti juurde.   

Perearsti suurim väärtus on see, et tema juurde saab alati pöörduda, kaalulangetamine on pikk protsess ja selle käigus võib nõu ja abi vaja minna mitmeid kordi. Esimesel külastusel hindab arst patsiendi tervislikku seisundit, selgitab ülekaalu võimalikud põhjused ja määrab ravistrateegia. Määratakse ka vajalikud uuringud ja analüüsid, nende hulka kuuluvad näiteks kaalumine ning  kehaproportsioonide mõõtmine. Lisaks analüüsib arst patsiendi menüüd ning annab soovitusi füüsilise aktiivsuse tõstmiseks õigel koormusel.

Samuti on võimalik ja reeglina ka vajalik kasutusele võtta dieedipäevik. Selle alusel saab teha kokkuvõtteid ja seada uusi eesmärke. Dieedipäeviku analüüsiga tegelevad peamiselt pereõed.

Kokkuvõtvalt võib öelda, et kui teil on probleeme ülekaaluga, siis pöörduge oma arsti ja pereõe poole, et kaaluprobleemist ei kujuneks tervisemuret.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles