Telesarjad annavad julgust hädasolijaid abistada

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen seriaalist «ER».
Stseen seriaalist «ER». Foto: www.nbc.com
Arstide igapäevaelu kajastavad telesarjad julgustavad inimesi hädasolijaid ka päris elus abistama, selgus pea 2000 briti seas tehtud küsitlusest.

30 protsenti küsitluses osalenud meestest ja 20 protsenti naistest oli valmis vigastatud inimesele appi tõttama ja elustamist proovima. Kuid enamik ei teadnud, kuidas seda täpselt teha, vahendas BBC.

Küsitluse läbiviimisel osalesid Briti Punane Rist ning St. Johni ja St. Andrew nimelised haiglad.

St. Johni kiirabi esindaja Isobel Sternfeld ütles, et isegi kui inimesed on elustamist vaid teleri vahendusel näinud, ei tohiks nad proovimist peljata. «Kui sa ei tegutse, ei hakkagi inimene hingama, kuid kui sa midagi teed, annad sa vähemalt võimaluse.»

Küsitlusest ilmnes veel inimeste ebakindlus, kuidas väiksemate vigastuste puhul käituda. 60 protsenti tunnistas, et ei tea, mida teha ninaverejooksu korral, 57 protsenti oli nõutu, kuidas aidata minestanud inimest, ja iga kolmas ei teadnud, kuidas käituda, kui väikelaps on lämbumas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles