Uuring: ebatervislik eluviis nullib südamerohtude mõju

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX
Värske uuring näitab, et Euroopa südamehaiged võtavad vererõhu ja kolesteroolitaseme alandamiseks rohkem ravimeid kui kunagi enne, kuid ebatervislik eluviis ei lase rohtudel mõjule pääseda.

Uuringus intervjueeriti 8500 inimest kaheksast Euroopa riigist, vahendab AP. Uuritavate keskmine vanus oli 60 aastat ja neil kõigil oli probleeme südamega.

12 aastat tagasi tehtud sarnase uuringu tulemustega võrreldes on praeguste südamehaigete seas rohkem diabeetikuid ja ebatervisliku eluviisiga inimesi, näiteks suitsetavaid noori ja ülekaalulisi.

«Südamehaigete patsientide elustiili juures liigub kõik vales suunas,» sõnas üks uurijaist, südamemeditsiini professor David Wood.

Uuring näitas, et 2006-2007 aastal oli kolesteroolitaseme langetamiseks ravimeid võtnud südamehaigete arv seitse korda suurem kui 1995-1996 aastal, kuid 43 protsendil neist oli sellele vaatamata liiga kõrge kolesteroolitase. Woodi sõnul näitab see, et ravimite võtmisest pole mingit kasu, kui oma elustiili ei muudeta.

«Arstide reaktsioon on anda inimestele üha rohkem ja rohkem ravimeid, aga tegelikult vajame me põhjalikku elustiiliprogrammi,» sõnas ta.

USA Kardioloogiakolledži direktor doktor Alfred Bove kinnitas, et samasugune olukord valitseb ka Ühendriikides. „Kui me ka soovitame patsientidel kaalust alla võtta, peavad nad ise uksest välja minema ja seda tegema,» sõnas ta.

Viimase kümnendi jooksul on südamehaiguste põhjustatud surmade arv USAs ja Suubritannias 30 protsendi võrra vähenenud, kuid langus hakkab pidurduma ja asjatundjad kardavad, et diabeedi ning rasvumise üha laienev levik kasvatab taas südamehaiguste osakaalu surmapõhjustes.

USA Südameühenduse ekspresident doktor Daniel Jones võrdles südamehaigustega võitlemist vastuvoolu ujumisega.

«Me teame, et ravimite andmine vähendab patsientide riski, aga me ei peaks kõiki oma panuseid sellele kaardile tegema,» hoiatas ta. «Peame probleemide tekkepõhjuste ennetamiseks rohkem vaeva nägema.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles