Uuring: antibeebipillid suurendavad astmariski

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antibeebipillid..
Antibeebipillid.. Foto: Teet Malsroos/SL Õhtuleht.
Skandinaavia teadlaste uuring näitab, et enamikel suukaudseid rasestumisvastaseid vahendeid kasutavatel naistel on keskmisest suurem risk astma tekkeks.

Haiguse tekke tõenäosus on seotud naiste kehamassiindeksiga – mida suurem see on, seda tõenäolisemaks muutub astma teke, kirjutab Reuters.

Norras Bergenis asuva Haukelandi ülikooli uurimisrühm eesotsas doktor Ferenc Macsaliga uuris 1999-2001 aastal ligi 5700 Taani, Eesti, Norra, Islandi ja Rootsi naist. Antibeebipillide kasutajaid oli vastajate seas 961.

Selgus, et ka siis, kui arvesse oli võetud teisi astma teket soodustada võivaid tegureid, jäi pillide võtjate keskmine astmarisk tervelt 42 protsendi võrra keskmisest suuremaks.

Astmasse haigestumise tõenäosust mõjutas oluliselt beebipillide võtjate kehamassiindeks – normaalkaalus naistel oli risk keskmisest 45 protsenti, ülekaalulistel aga 91 protsenti tavalisest suurem. Saledatel pillivõtjatel oli astmarisk aga hoopis 69 protsenti keskmisest madalam.

Mascali uurimisrühm rõhutas siiski, et tulemustesse tuleks suhtuda ettevaatlikult. Uurijad teatasid, et kindlasti ei soovita nad naistel suukaudsete rasestumisvastaste vahendite kasutamist lõpetada, kuna veidi suurem astmasse haigestumise tõenäosus ei kaalu üles soovimatu rasedusega kaasnevaid ebameeldivusi.

«Naised, kes arvavad, et neil on pillide kasutamisega seoses astma tekkinud, peaksid oma arstiga ravivõimalustest rääkima ja alternatiivseid rasestumisvastaseid vahendeid proovima,» soovitasid uurijad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles