Tais vohavad antibiootikumidele allumatud bakterid

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bakterikandjat ei tarvitse antibiootikumid aidata.
Bakterikandjat ei tarvitse antibiootikumid aidata. Foto: Panther Media/Scanpix

Antibiootikumravile allumatuid baktereid (ESBL) on leitud toidust, veest ja roojast. 71 protsenti taimaalastest on selle bakteri kandjad. Soomes tuvastati mullu üle tuhande bakterikandja.

Soomes on ESBL tuvastatud lapseootel emadel, lastel ja vanuritel. Möödunud aastal tehti Soomes kindlaks 1079 sellist juhtumit, kirjutab Yle.

Suur bakterikandjate arv on ka Indias (55-60%), Hiinas (19%) ja Hispaanias (7%). Soomes kannab bakterit koguni viis protsenti tervetest lapseootel naistest.

ESBLi kandjatel ei tarvitse küll erilisi sümptomeid esineda, kuid samas on nende puhul keeruline resistentsete bakterite põhjustatud nakkuste ravimine. Näiteks võib keeruline olla sobiva ravimi leidmine kuseteede infektsioonide korral.

Resistentsete bakterite põhjustatud nakkused võivad nõuda rohkem hoolt ning alternatiivseid ja kallimaid antibiootikume, millel võivad olla ka raskemad kõrvaltoimed.

Bakterid on antibiootikumravile allumatud, kui teatud antibiootikumid ei suuda enam neid baktereid hävitada, misõttu võib haiguse kulg pikeneda või põhjustada isegi surma.

Parim moodus pisikute vältimiseks on käte pesemine enne söögi valmistamist ja kehakinnitamist. Juur- ja puuviljade pesemiseks tuleb kasutada keedetud vett.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles