Kuidas vabaneda migreenihoogudest ilma retseptiravimiteta

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peavalu.
Peavalu. Foto: SCANPIX

Migreenist tingitud peavalud on väga valulikud ning mõjutavad suurel määral igapäevast tegevust. Naturalnews.com annab nõu, kuidas migreeni looduslikul viisil ravida ja seda ennetada.

Väldi toidus naatriumglutamaati ja teisi selliseid maitsetugevdajaid

Paljud töödeldud toidud sisaldavad naatriumglutamaati, nitraate, aspartaami, sulfiide ja sünteetilisi maitseaineid, mis võivad vallandada migreeni. Paljude inimeste puhul aitaks ainuüksi selliste lisaainete toidust väljajätmine vähendada oluliselt migreenide sagedust ja intensiivsust ja ehk sellest isegi täielikult lahti saada. Kuna inimeste teadlikkus nende lisaainete kahjuliku mõju kohta üha suureneb, siis on toiduainetööstus hakanud neid peitma erinevate nimetuste taha nagu «pärmiekstrakt» ja «vürtsiekstrakt». Kahjulikku vaba glutamiinhapet sisaldavad ka karrageen, maltodekstriin, odralinnas, pruun riisisiirup, piimapulber ja tekstureeritud valk.

Söö toitaineteterikkaid toite ning väldi allergeene

Arvatakse, et enamikel juhtudel on migreen seotud toiduallergiaga. Potentsiaalsed migreeni vallandavad toidud tuleks menüüs asendada mahepõllumajanduses toodetud rikkalikult fütotoitaineid, ensüüme, antioksüdante ning vitamiine sisaldavate toitudega, mis toetavad närvisüsteemi taastumist ning rikastavad keha toitainetega. Kuna migreeni võib põhjustada toiduallergia, tuleb suurt tähelepanu pöörata sellelle, kuidas üks või teine toiduaine keha mõjutab. Migreenihoogudega kaasneva uimasuse, väsimuse, puhituse, ärritatud soole sündroomi (IBS), liigese- ja lihasvalude ning ninakinnisuse põhjuseks võibki olla toiduallergia. Kui menüüst eemaldada mõneks ajaks näiteks gluteen, töödeldud piimatooted, munad, pärm, mais ja muud taolised levinud allergeenid, siis saab võimalikud migreeni vallandavad allergeenid tuvastada.

Kontrolli oma hormonaalset taset

Paljud inimesed ei ole teadlikud, et hormoonaalse tasakaalu häired võivad põhjustada teiste terviseprobleemide kõrval ka migreeni. Tohtrite sõnul peaksid oma hormonaalset taset kontrollima eelkõige naised, kellel võivad olla menopausieelsed hormoonitaseme muutused või liiga kõrge östrogeeni tase, mis võivad migreeni raskendada. Mitmekülgne toitumine aitab hoida hormonaalset tasakaalu ja kogu keha tervist.

Võta magneesiumit

Magneesiumi puudus on kaasaegses ühiskonnas väga levinud ja seda on uuringute läbi seostatud ka migreeniga. Seetõttu on oluline kasutada toidulisandina magneesiumit. 1996. aastal läbi viidud uuringu kohaselt vähenes migreeniga patsientidel, kes hakkasid iga päev lisaks võtma 600 milligrammi magneesiumit, hoogude sagedus kolmanda kuu järel. Migreeniga võivad kaasneda sellised magneesiumi puuduse sümptomid nagu kõhukinnisus, ärevus, unehäired, ärrituvus, lihaskrambid ja -tõmblused ning tundlikkus valjude helide suhtes. Sellisel juhul tuleb kindlasti rohkem magneesiumit tarvitada.

Joo fluoriidivaba vett

Kohvi, mahla ja maitsestatud karastusjookide kõrval unustavad paljud täiskasvanud juua piisavalt palju puhast (fluoriidivaba) vett. Et organism saavutaks aga optimaalse vedeliku sisalduse taseme, peab vett jooma,  Seejuures on väga oluline, et vesi oleks puhas ega sisaldaks fluoriidi, kuna see võib häirida keha hormonaalset tasakaalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles