Puukborrelioosi haigestus nelja kuuga 169 inimest

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puuk.
Puuk. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kui 2008. aastal kasvas puukborrelioosi haigestumine Eestis 2007. aastaga võrreldes kaks korda, siis tänavu esimese nelja kuuga on registreeritud veelgi rohkem uusi borrelioosijuhte kui mullu samal ajal.


2007. aastal haigestus puukborrelioosi 721 ja 2008. aastal 1423 inimest. Tänavu nelja esimese kuuga on aga registreeritud juba 169 uut haigusjuhtu - mullu samal ajal oli vastav näitaja 157.

Kuigi puugihooaja alguseks loetakse üldiselt aprilli, registreeriti selle aasta jaanuaris 57, veebruaris 46, märtsis 34 ja aprillis 32 puukborrelioosijuhtu. Varasematel aastatel on need numbrid olnud märksa väiksemad.

Vaktsiinvälditavasse puukentsefaliiti haigestumine on samas viimastel aastatel langenud, 2008. aastal haigestus 90 inimest.

Tervisekaitseinspektsioon soovitab jätkuvalt hoolt kanda puukentsefaliidi vastase vaktsineerimise eest. Täielik vaktsineerimine koosneb kolmest süstist. Kaks esimest tehakse 1- kuni 3-kuulise vaheajaga, kolmas kuni aasta hiljem.

Pärast kahte süsti on immuunsus hea, kuid kestab ainult ühe hooaja, kolmas süst pikendab immuunsust. Iga kolme aasta tagant on aga taas vaja teha üks kordussüst. Vaktsineerimiskohtade ja maksumuse kohta annavad teavet perearstid.

Tervisekaitseinspektsioon soovitab kaitsesüstimisega puukentsefaliidi vastu alustada aprillikuus, siis jõuab immuunsus puugiohtlikuks ajaks välja kujuneda, kuid kiirvaktsineerimist jõuab veel kasutada ka enne seene-marja hooaja algust.

«Puugihooaeg» kestab tavaliselt aprillist oktoobrini, kuid pehme talv võib seda pikendada. Puuk muutub aktiivseks, kui maapinna temperatuur on vähemalt +5 kraadi. Puukentsefaliidi viirusega võib nakatuda nii puugihammustuse kui ka piima kaudu, kui kitsed ja lehmad on haigestunud ning pastöriseerimata piima kasutatakse toiduks.

Puugid võivad levitada nii puukentsefaliiti kui ka puukborrelioosi. Puukentsefaliidi vastu on võimalik end kaitsta kaitsesüstimisega, puukborrelioosi vastu aga vaktsiini pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles