Hommikust iiveldust leevendav ravim tuleb müüki tagasi

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hommikune iiveldus.
Hommikune iiveldus. Foto: Panther Media / Scanpix

USA tervishoiuametnikud kiitsid heaks hommikust iiveldust leevendava ravimi, mis korjati 30 aastat tagasi müügilt, kuna väideti, et see põhjustab sünnidefekte.

Ravim nimega Diclegis on geneeriline versioon ravimist nimega Bendectin, mis kiideti USAs heaks aastal 1956. Ent 1983. aastal korjati toode müügilt tagasi, kuna mitmetes kohtukaasustes süüdistasid emad, et ravim on nende last kahjustanud, kirjutab Reuters.

USA toidu- ja ravimiamet (FDA) ei sundinud Bendectini tootjat Merrell Dowi toodet müügilt eemaldama – see oli firma enda otsus, kes ei suutnud endale rahaliselt võimaldada kohtus korralikku kaitset. Ametnikud teatasid toona kodanike petitsioonide peale, et ravimit ei korjatud müügilt, kuna see on ebaefektiivne või kujutab endast ohtu.

Nagu ka Bendectin, sisaldab Diclegis kahte koostisainet: doksüülamiin suktsinaat ja püridoksiin hüdrokloriid (tuntud ka kui vitamiin B6). Diclegis on retseptiravim ning selle valmistaja on Kanada erafirma Duchesnay Inc.

Ravimi tagasi toomine on julge samm FDA-lt, keda peetakse pärast 1957. aastal Euroopas levima hakanud talidomiidi (leevendas samuti hommikust iiveldust) keelustamist tõeliseks turvalisuse valvekoeraks.

Hommikune iiveldus puudutab paljusid rasedaid naisi. Enamikel juhtudel saab iiveldust kontrolli all hoida spetsiaalse toitumisega, näiteks pidev näksimine päeva jooksul ja ingverijoogi joomine. Harvematel juhtudel on probleem nii tõsine, et naine vajab haiglaravi. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles