Uuring: rikkus, kuulsus ja hea välimus õnne ei too

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noorte täiskasvanutega tehtud uuringu järgi on inimsuhted õnne saavutamisel materiaalsetest eesmärkidest olulisemad
Noorte täiskasvanutega tehtud uuringu järgi on inimsuhted õnne saavutamisel materiaalsetest eesmärkidest olulisemad Foto: Caro / Conradi
Ehkki palju raha, hea välimus ja tuntus võivad kõlada õnne valemina, selgitas värske uuring, et tegelikult ei mõjuta need tegurid inimeste rahulolu oma eluga.

New Yorgis asuva Rochesteri ülikooli teadlased uurisid 147 kolledžilõpetajat, kelle eesmärke ja õnnetunnet hinnati kõigepealt aasta pärast kooli lõpetamist ja seejärel veel 12 kuu möödudes, kirjutab Healthday.

Uuringu autor psühholoogiaprofessor Edward Deci sõnas tulemustest rääkides, et nn. Ameerika unelmaga seotud eesmärkide, näiteks rikkuse saavutamine ei suurendanud osalejate õnnetunnet üldse. Pigem võis täheldada, et see muutis neid rahulolematumaks.

Deci sõnul olid rikkaks ja tuntuks saanutest õnnelikumad need osalejad, kes olid näiteks isiksusena arenenud. Selle esmapilgul vastuolulise avastuse selgituseks tõi Deci välja ühe osaleja mõtteavalduse, mis kõlas nii: «Kogu see protsess, mille käigus jooksed nagu orav rattas rikkuse, kuulsuse ja hea välimuse suunas, tekitab minus tunde, nagu oleksin ettur või hüpiknukk.»

Need osalejad, kes seadsid oma eesmärkideks isiksusliku arengu, kestvad inimsuhted ja kogukonna aitamise, olid õnnelikumad, eluga rohkem rahul ja tundsid end paremini. Deci arvates on sääraste eesmärkide saavutamine eriti oluline, kuna need rahuldavad inimese põhilisi psühholoogilisi vajadusi, milleks on iseseisvus, seotus ja soov end mingil alal pädevana tunda.

«Ameerika unelma poole püüeldes rahuldate vähem oma iseseisvus- ja pädevusvajadust ning see põhjustab heaolu vähenemist,» sõnas Dice.

Tulemused polnud üllatuseks ka California ülikooli psühholoogiaprofessorile Sonja Ljubomirskile, kelle sõnul on paljud varasemad uuringud näidanud, et just mittemateriaalsete eesmärkide saavutamine mõjutab suuresti inimeste heaolu.

«Ameerika unelmaga seotud unistusi tuleks tasakaalustada sügavamate ja tähtsamate inimlike eesmärkidega nagu tähendusrikkad suhted, isiklik areng ja kogukonnaga seotus,» soovitas Ljubomirski.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles