Ema ülekaal suurendab lapse astmariski

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui 1990. aastal leidis 91 protsenti eestimaalastest, et naisel peab enese teostamiseks olema laps, siis 19 aastat hiljem on see protsent kukkunud 54,5 peale.
Kui 1990. aastal leidis 91 protsenti eestimaalastest, et naisel peab enese teostamiseks olema laps, siis 19 aastat hiljem on see protsent kukkunud 54,5 peale. Foto: Caro / Korth
Hollandi uurijad leidsid, et astmahaigete vanemate lastel on sama tervisehäda tekke risk suurem juhul, kui nende emad enne rasedust ülekaalulised on.

«Astmahaigete vanemate laste astmarisk on suurem, kui ema enne rasedust ülekaaluline on,» vahendab Healthday uuringut juhtinud H. A. Smiti sõnu.

Smit juhib Hollandi riikliku Tervihoiu- ja Keskkonnauuringute Instituudi ennetustöö ja tervishoiuteenuste osakonda. Tema uurimisrühm leidis, et lastel, kelle ühel või mõlemal vanemal on esinenud astmat, on ülekaalulise ema puhul 65 protsenti suurem risk ka ise selle haiguse käes kannatada. Keskmiselt esineb astmat 40 protsendil astmaatikute lastest.

Uuringus osales ligi 4000 last, keda jälgiti sünnist kaheksa-aastaseks saamiseni. Nende emad sünnitasid keskmiselt 30-aastaselt ning 21 protsenti neist olid enne rasedaks jäämist ülekaalulised. Kaheksa-aastaseks saades oli astma tekkinud 14 protsendil uuringus osalenud lastest.

Laste puhul, kelle vanematel astmat ei esinenud, ei mõjutanud ema sünnituseelne ülekaal astma tekke tõenäosust. Neil lastel aga, kelle vanemad astmat põdesid, suurendas see haiguse tekke riski 65 protsendi võrra.

Ehkki selle seose põhjustele uuring valgust ei heida, oletas Smit, et ülekaal soodustab põletikuliste protsesside teket, mis võivad astmat põhjustada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles