Nahavähki sureb rohkem noori mehi kui noori naisi

Tiina Kaukvere
, Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nahavähk on kõige tavalisem vähitüüp, kõige ohtlikumaks on seejuures melanoom.
Nahavähk on kõige tavalisem vähitüüp, kõige ohtlikumaks on seejuures melanoom. Foto: Corbis/Scanpix

Tendents, et nahavähki sureb rohkem noori mehi kui noori naisi, võib olla seotud meeste bioloogiliste eripäradega.

Teadlased analüüsisid 26 000 melanoomi tõttu arstile sattunud inimese andmeid, mis pärinevad ajavahemikust 1989 kuni 2009, kirjutab Fox News. Vaatluse all olid täiskasvanud ja noorukid vanuses 15 kuni 39. Selgus, et heleda nahaga inimestel on suurem tõenäosus nahavähki haigestuda.

«Leidsime, et oluline on uurida just nooremat põlvkonda, » rääkis uurimuse läbi viinud Stanfordi ülikooli dermatoloogia professor Susan Swetter, kelle sõnul ei külasta noored nii sageli arste.

Kokku suri nahavähi tagajärjel 26 000 uuritavast vaatlusalusel perioodil 1561. Seejuures olid 64 protsenti neist mehed. Samas ilmnes, et melanoomi esineb meestel vähem kui naistel.

Teadlaste sõnul võib põhjus olla selles, et noored naised külastavad sagedamini nahaarsti ning seetõttu diagnoositakse haigus ka varem. Samas panevad teadlased ette, et meeste suurem suremus nahavähi tagajärjel võib olla seotud ka meeste bioloogiliste eripäradega. Seda, kas bioloogiliste eripärade tõttu on meestel keerulisem nahavähist terveneda on vaja aga rohkem uurida.

Uurimus avaldati ajakirjas Journal of the American Medical Association.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles