Värske uurimus võib viia uue astmaravini

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP Photo / Scanpix.

Teadlased usuvad, et on avastanud kroonilise astma väljakujunemise ühe põhiteguri, mis võib aidata uue ravi loomisel.


Astma süvenemine toob kaasa muutused patsiendi hingamisteedes - nad lähevad lihaselisemaks ja allergeenidele vastuvõtlikumaks ning ahenevad, kirjutab

BBC

.

Selles protsessis on kriitilise tähtsusega lihasrakkudest kaltsiumi välja pumpav ja seega lihaseid lõdvestav SERCA2, mis Suurbritannia teadlaste lootuste kohaselt võibki osutuda uue ravimeetodi võtmesõnaks.

Uurimust läbi viinud professor Tak Lee Londoni King's kolledžist märkis, et astmaga kaasnevad muutused hingamisteedes on suures osas vastutavad haiguse kroonilise kulu eest. Need muutused on tema sõnul omakorda tingitud mitmest erinevast asjast, kuid tähtsaimaks teguriks on silelihaste kasv hingamisteedes.

Tema uurimismeeskond leidis, et mõõduka astmaga patsientidel oli madalam SERCA2 tase hingamisteede lihasrakkudes. SERCA2 ülesandeks on pumbata lihasrakkudest välja kaltsiumit, et võimaldada lihastel lõdvestuda. Teadlased usuvad, et just SERCA2 puudus mängib olulist rolli astma sümptomite tekkes.

Kui teadlased eemaldasid SERCA2 tervete, astmat mittepõdevate inimeste rakkudest, hakkasid need rakud käituma rohkem astmarakkude moodi. Professor Lee hinnangul võib SERCA2-s peituda lahendus uue astmaravi väljatöötamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles