Eestis võivad olla liikvel ohtlikud insuliininõelad

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süstal.
Süstal. Foto: Peeter Langovits

Ravimiameti teatel võivad Eestis liikvel olla võltsitud insuliininõelad, mis ei pruugi olla korralikult steriliseeritud ja kanda edasi nakkusi.

Võltsitud nõelu Novofine G31 on seni avastatud Hollandist, Suurbritanniast ja Poolast, kuid ravimiamet peab tõenäoliseks, et need on jõudnud ka Eesti turule.

Lisaks sellele, et nõelad võivad olla steriliseerimata, ei sobitu nad ka korralikult süstlaga ja seega ei ole manustatav insuliinidoos täpne. Välistatud pole ka see, et nõel murdub kasutuse ajal pooleks.

Võltsitud nõelad tunneb ära selle järgi, et nende pakendil puudub vöötkood ja joon CE-märgistuse all. Nõelad ise on halvema kvaliteediga ja kannavad seerianumbrit (LOT) 08J02S ning kasutusaja lõpuks on seni avastatud partiide puhul 2013. aasta august.

Ravimiamet palub inimestel kahtluse korral kindlasti ühendust võtta nende meditsiiniseadmete osakonnaga telefonil 737 4140 või e-posti teel mso[ät]ravimiamet.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles