Uuring: pikki mehi tabab eesnäärmevähk varem ja rängemalt

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uurijad leidsid, et pikki mehi tabab eesnäärmevähk varem ja haigus kulgeb neil raskemalt
Uurijad leidsid, et pikki mehi tabab eesnäärmevähk varem ja haigus kulgeb neil raskemalt Foto: SCANPIX
USA ja Saksa teadlased leidsid, et ehkki keskmisest pikem kasv ei mõjuta üldist eesnäärmevähki haigestumise riski, kipub pikkadel meestel haigus varem ja raskemal kujul avalduma.

«Leidsime, et pikk kasv suurendab tõenäosust, et äge eesnäärmevähk avaldub nooremas eas,» vahendab Reuters New Yorgi ülikooli meditsiinikooli uurija doktor Jiyoung Ahni sõnu.

Ahn ja tema kolleegid uurisid andmeid, mis koguti 34 268 mehele vähiuuringuid tehes.

8,9 aasta pikkuse järeluuringu käigus tekkis 144 mehel eesnäärmevähk. Ehkki pikkade meeste üldine eesnäärmevähi tekke risk polnud keskmisest suurem, kulges vähk neil tavapärasest sagedamini agressiivselt. Üle 190 sentimeetri pikkustel meestel oli 39 protsenti suurem tõenäosus eesnäärmevähi agressiivseks kulgemiseks kui alla 170-sentimeetristel sookaaslastel.

Uurijad rõhutasid, et avastus puudutab vaid alla 65-aastasi mehi.

Ahni sõnul näitavad uurimistulemused, et võib leiduda bioloogilisi faktoreid, mis põhjustavad üheaegselt nii pikka kasvu kui eesnäärmevähi teket hilisemas elus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles