Perearst: ägeda haigusega pääseb ka edaspidi kohe arsti juurde

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Kuigi sotsiaalministeerium plaanib pikendada perearstile pääsemise ooteaega kolmelt päevalt viiele, pääsevad perearst Külvi Petersoni kinnitusel ägedat haigust põdevad inimesed ka edaspidi samal päeval tohtri juurde.

Tallinna perearst Külvi Peterson sõnul võib teade arsti juurde pääsemise tähtaja pikenemisest esmapilgul tunduda inimestele ohtlik, kuid ta soovitas siiski inimestel rahulik olla ja oma arsti usaldada, teatab Kuku Raadio.

Peterson märkis raadiointervjuus, et perearsti teenuse kättesaadavuse suhtes säilib nõue, et ägeda tervisehäire korral peab inimene vastuvõtule pääsema samal päeval.

Ta ütles, et pikem ooteaeg tähendab näiteks seda, et inimesed, kes arstilt mõnda tõendit tahavad ei kuluta tulevikus enam nii palju arsti aega, sest neid ei pea kolme päeva jooksul vastu võtma.

Nii jääb rohkem aega haigetega tegelemiseks ja on suurem võimalus leida kõikidele patsientidele sobiv vastuvõtu aeg. Praegu teavad inimesed, et arst peab neid kolme päeva jooksul vastu võtma, seda ka siis, kui tegemist on mõne tõendi väljastamisega.

Perearst avaldas lootus, et pikem ooteaeg annab arstile võimaluse raskemini haigetele inimestele ja lastele rohkem aega ja tähelepanu pöörata. Perearst rõhutas, et oluline on ravi kvaliteet, mitte see, et kõik kiiresti arsti juurde pääsema peavad.

Ühe muudatusena on plaanis suurendada ka pereõdede rolli ja kavas on teha pereõe tegevus arsti kõrval senisest enam nähtavaks. Perearsti kinnitusel on pereõed  hästi koolitatud töötajad, kes praegu on kohati jäänud sekretäri rolli, mis on aga ressursside raiskamine.

Sotsiaalministeeriumis on ettevalmistamisel uued eelnõud, millega antakse pereõdedele edaspidi suuremad õigused ning pikendatakse perearstile pääsemise ooteaega kolmelt päevalt viiele.

Ministeeriumil on kavas muudatused jõustada järgmise aasta algusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles