Nakkushaigused võivad kiirendada Alzheimeri-haigete mälukadu

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlaste senised tulemused annavad lootust, kuid enne põhjapanevate järelduste tegemist on siiski vajalikud suuremahulisemad uuringud.
Teadlaste senised tulemused annavad lootust, kuid enne põhjapanevate järelduste tegemist on siiski vajalikud suuremahulisemad uuringud. Foto: Caro / Scanpix

Teadlaste sõnul võib organismis põletikulisi reaktsioone esilekutsuv nakkushaigus või kerge vigastus kiirendada mälukadu Alzheimeri tõppe haigestunud inimestel.


Mõõduka kuni ägeda Alzheimeriga patsiente hõlmanud uurimus näitas, et neil, kes põdesid ägedaid või kroonilisi nakkushaigusi või kellel oli kukkumisest saadud muhke ja sinikaid, oli palju kõrgem põletikuga seotud proteiini tase veres, samuti kogesid nad kiiremat mälukadu kui inimesed, kes ei põdenud mingeid nakkushaigusi ning kellel oli madal nimetatud proteiini tase, kirjutab

Reuters

.


Uurimuse juhtivautori, Suurbritannia Southamptoni ülikooli dr. Clive Holmes'i sõnul on võimalik, et Alzheimeri tõbe põdevatel inimestel oleks palju abi sellest, kui leitaks viis, kuidas alandada põletikku organismis.

Umbes kuue kuu jooksul mõõtis Holmes koos kolleegidega 222 Alzheimeri-haige kognitiivseid võimeid ja põletikuga seotud proteiini TNF-alfa taset nende veres. Lisaks intervjueerisid teadlased iga patsiendi hooldajat.

Uurimisperioodi jooksul põdes pool vaatlusalustest mõnda nakkushaigust või sai vigastuse, mis põhjustas põletikulise reaktsiooni ning TNF-alfa taseme tõusu. Need inimesed kogesid teadlaste sõnul kaks korda kiiremat mälukadu kui need, keda polnud puudutanud ei nakkushaigused ega vigastused.

Inimestel, kellel oli kõrge TNF-alfa tase juba uurimuse alguses, mis tähendab kroonilist, püsivat põletikku, oli neli korda kiirem mälukadu kui neil, kellel antud proteiini tase oli alguses madal.

Kogu uurimisperioodi vältel madala TNF-alfa taseme säilitanud patsientidel ei täheldatud aga ajutalitluses üleüldse mingeid negatiivseid muutusi.

Holmes märkis uurimistulemuste juurde, et kuigi võiks arvata, et kiiremini oma kognitiivseid võimeid minetavad inimesed on nakkustele või vigastustele vastuvõtlikumad, ei leitud antud juhul mingeid tõendeid selle kohta, et sügavama dementsusega patsientidel oleks esinenud rohkem infektsioone või vigastusi uurimuse alguses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles