Tumedamat värvi joogid tekitavad tugevama pohmelli
Avastuseni jõudnud teadlaste sõnul tekib näiteks punase veini joomise järel tugevam pohmelus kui pärast viina tarbimist, kirjutab Healthday.
Uurijate arvates on põhjuseks see, et tumedamates jookides leidub rohkem alkoholi tootmisel tekkivaid mürgiseid kõrvalsaadusi nagu atsetoon, puskariõli ja tanniinid. Punases veinid leidub neid aineid 37 korda rohkem kui viinas.
Browni ülikooli alkoholiuuringute spetsialisti Damaris J. Rohsenow sõnul tähendab see, et punases veinis on rohkem looduslikke mürkaineid, mis muudavad pohmeluse valulikumaks kui heledamat värvi jookidega liialdamisele järgneva ebameeldiva enesetunde.
Rohsenow korraldatud uuringus osales 95 inimest vanuses 21-33 aastat, kes jõid esimesel õhtul kas viina või punast veini ning teisel õhtul platseebojooki, mis ei sisaldanud alkoholi. Hommikuti paluti neil pohmeluse tugevust hinnata ning viidi läbi testid, millega mõõdeti nende keskendumisvõimet, kiirust ja ärksust.
Selgus, et mida rohkem sisaldus alkohoolses joogis mürgiseid kõrvalsaadusi, seda intensiivsemaks kujunes pohmell – veinijoojad tundsid end viina tarbinutest halvemini. Kognitiivsete võimete taset joogi tüüp aga ei mõjutanud.
Rohsenow ütles tulemusi kokku võttes, et pohmelus kaasneb küll igasuguse alkoholi liigtarvitamisega, kuid seejuures näib vägagi tõenäoline, et just tumedamat värvi vägijoogid tekitavad intensiivsemaid vaevusi.