Perearstid: hea tahte lepe peaks vähendama bürokraatiat

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arsti töölaual on oluline koht ka stetoskoobil.
Arsti töölaual on oluline koht ka stetoskoobil. Foto: Postimees/Scanpix

Eesti Perearstide Seltsi esimees professor Ruth Kalda avaldas lootust, et möödunud aasta lõpul perearstide ja sotsiaalministeeriumi vahel sõlmitud hea tahte koostöölepe vähendab perearstide töös bürokraatiat.

Aasta lõpus sai allkirjad koostöölepe, mille eesmärk on viia aasta jooksul perearstiabi puudutavad seadused ja määrused vastavusse esmatasandi suurenenud
töökoormusega, vahendas ministeeriumi pressiesindaja.

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul on koostööleppes kirjas perearstide jaoks täna kõige kiiremat lahendust vajavad küsimused.

«Patsiendi rahulolu-uuringust selgus, et Eesti inimesed on oma perearsti, pereõe ning pakutava teenusega rahul. Kindlasti on aga perearstide töö arendamiseks ja inimeste paremaks teenindamiseks veel palju võimalusi,» ütles minister.

«Hea tahte koostöölepe lähtub perearstide tehtud ettepanekutest, kuidas muuta abi efektiivsemaks, arvestades samas riigi rahalisi vahendeid,» lisas minister.

Hea tahte koostööleppe realiseerimine peaks aitama vähendada ebaotstarbekaid tervishoiukulutusi, võimaldama pereõdedele ja perearstidele optimaalsemat
töökorraldust ning pakkuma patsientidele heal tasemel arstiabi. Samuti vastama elanikkonna ootustele ja vajadustele seoses pereõe ja perearsti ennetustööga.
Selleks plaanitakse laiendada pereõdede tegevust ning korrastada tõendite väljastamise süsteemi.

«Eestis ülesehitatud perearstisüsteem on maailmas kõrgelt tunnustatud. Arstide ressursipuudus ning kärpe mõjud avalduvad esmalt just perearstiabis. Hoolimata
järjest kasvanud koormusest ja ülesannetest on arstid suutnud arstiabi kvaliteeti hoida,» kirjeldas leppe tagamaid Eesti Perearstide Seltsi esimees Ruth Kalda.

«Töökorraldus peaks võimaldama arstil keskenduda eelkõige patsiendi nõustamisele ja ravile. Üks suuri eesmärke on leppe kohaselt perearstide bürokraatia
vähendamine ja perearstide töö optimeerimine, mis jätaks arstidele rohkem aega keskenduda kõige tähtsamale ehk patsientide ravile. Selline koostöölepe annab nii perearstidele kui patsientidele teadmise, et perearstisüsteemi on võimalik veelgi paremaks muuta ja seeläbi peaksid võitma nii patsiendid, perearstid kui riik,» lisas Kalda.

Tervise infosüsteemi parema kasutamisega väheneb perearstide halduskoormus, mis jätab rohkem aega patsiendiga suhtlemise jaoks. Samuti jätkuvad arutelud patsiendi omavastutuse kehtestamise üle perearsti tööaja optimaalsema kasutamise eesmärgil.

Sotsiaalministeerium analüüsib võimalust anda perearstile õiguse osutada tasulist perearsti teenust väljaspool perearsti vastuvõtuaega. Eesti Perearstide Selts lubab esitada ministeeriumile omapoolsed konkreetsed ettepanekud ka puude määramise süsteemi kaasajastamiseks.

Esmatasandi paremaks korraldamiseks moodustatakse terviseameti tervishoiuosakonda perearstiabi planeerimise ja korraldamise üksus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles