USA tahab solaariumite ohtlikkust rõhutada

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
18-aastane endine solaariumifänn Katie Donnar näitab armi oma jalal, kust eemaldati melanoom.
18-aastane endine solaariumifänn Katie Donnar näitab armi oma jalal, kust eemaldati melanoom. Foto: DANIEL PATMORE/AP
Ameerika ühendriikide toidu- ja ravimiamet (FDA) soovib, et solaariumis käimisega kaasnevaid ohte klientidele paremini selgitataks.

Solaariumite kasutamisele piirangute panemist hakatakse arutama märtsis, kirjutab Healthday.

«Me soovitame neid üldse mitte kasutada, aga me teame, et inimesed teevad seda ikkagi ning tahame seega, et risk oleks võimalikult väike,» ütles FDAs töötav UV-kiirguse asjatundja Sharon Miller.

Kuigi juba praegu peavad USA solaariumid päevitusseadmeid hoiatustega varustama, soovib FDA, et need oleksid klientidele nähtavamad ja teavitaksid neid riskidest avameelsemalt.

Solaariumipidajate ühendus Indoor Tanning Association teatas FDAle vastates, et teadusuuringud ei õigusta kunstpäevitamise karmimat reguleerimist.

Ometi teatas maailma tervishoiuorganisatsiooni vähiosakond möödunud suvel, et solaariumid tekitavad nahavähki. Sellele järeldusele jõuti suurt hulka varasemaid uuringuid analüüsides ning tulemused näitasid, et teismelisena või kahekümnendates eluaastates solaariumit kasutanud inimestel on 75 protsenti suurem risk kõige ohtlikuma nahavähitüübi (melanoomi) tekkeks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles