Uuring: psoriaas ohustab südant

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Psoriaasiga patsient.
Psoriaasiga patsient. Foto: Lauri Kulpsoo
Taani teadlased leidsid, et psoriaasi põdemine soodustab infarkti ja teiste südameveresoonkonna hädade teket ning võtmesõnaks võib olla põletik, mida nahahaigus põhjustab.

«See, et psoriaas on südameveresoonkonna haiguste riskifaktor, saab üha enam tõestust,» vahendab Healthday uuringut juhtinud Kopenhaageni ülikooli teadlase Ole Ahlehoffi sõnu.

Uuringu tarbeks analüüsiti enam kui kümne aasta jooksul psoriaasi ja südamehaiguste esinemist kõigi riigi laste ja täiskasvanute seas. Erilist tähelepanu pöörati 40 000 psoriaasi põdevale inimesele.

Leiti, et äge psoriaas suurendas infarkti tõenäosust 24 protsendi võrra. Haiguse leebema vormi põdejatel märkimisväärset infarktiriski tõusu ei täheldatud.

Nahahaigus mõjutas ka insuldiriski, mis kasvas mõõduka või ägeda psoriaasi korral 45 protsenti ja haiguse leebema vormi korral 19 protsenti.

Psoriaas suurendas märkimisväärselt ka potentsiaalselt ohtlike südame rütmihäirete tekke tõenäosust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles