Mõõdukad alkoholitarbijad on tervemad kui täiskarsklased

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media / Scanpix

Prantsuse teadlaste sõnul on mõõdukalt alkoholi tarbivatel inimestel keskmiselt parem tervis kui täiskarsklastel.


Teadlased leidsid, et enamik tervisele soodsatest mõjudest polnud alkoholiga otseselt seotud, küll aga olid alkoholitarvitajad vähem stressis, füüsiliselt aktiivsemad ja parema sotsiaalse staatusega, kirjutab Reuters.

Uurimuse juhtivautor Boris Hansel Pariisi Pitie-Salpetriere’i haiglast märkis, et mõõdukas alkoholitarbimine osutus kõrgema sotsiaalse staatuse, parema üldise tervisliku seisundi ja madalama südame-veresoonkonna haiguste riski näitajaks.

Varasemad uurimused on näidanud, et mõõdukas alkoholitarbimine võib olla seotud väiksema südamehaiguste riskiga. Samal ajal on aga liigne alkoholitarbimine seotud maksatsirroosi, paljude vähkkasvajate vormide, alkoholimürgituse, loote alkoholisündroomi ja südamehaigustega ning Maailma Terviseorganisatsiooni järgi sureb alkoholi tõttu 2,3 miljonit inimest aastas.

Hansel ja tema kolleegid võtsid vaatluse alla ligi 150 000 Prantsuse elanikku ja jaotasid nad nelja gruppi: täiskarsklased, alla 10 grammi päevas ehk vähe tarbivad, 10 kuni 30 grammi päevas ehk mõõdukalt tarbivad ja üle 30 grammi päevas tarbivad inimesed.

Nad leidsid, et vähe ja mõõdukalt tarbivate inimeste grupis oli nii meestel kui naistel parem tervis kui täiskarsklastel või üle 30 grammi päevas joovatel inimestel.

Mõõdukalt alkoholi tarbivatel meestel oli suurema tõenäosusega väiksem südame-veresoonkonna haiguste risk, madalam pulss ja stressitase ning ka kehamassiindeks. Samuti tegid nad reeglina teistest rohkem trenni. Sarnased trendid ilmnesid ka mõõdukalt alkoholi tarbivate naiste puhul, kellel kippus olema madalam vererõhk ja peenem piht.

Nii meeste kui naiste puhul oli mõõdukatel tarbijatel kõrgem nn. hea kolesterooli ehk HDL-kolesterooli tase veres.

Hanseli sõnul võib positiivne seos mõõduka alkoholitarbimise ja tervisliku seisundi vahel tuleneda sellest, et mõõdukas alkoholitarbimine on optimaalse sotsiaalse staatuse indikaatoriks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles