Testosterooni nappus röövib vanematelt meestelt une

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media / Scanpix

Keskealised mehed magavad oma noorematest suguvendades halvemini, kuna nende kehas on vähem meessuguhormooni testosterooni, usub Kanada teadlane.

Montreali ülikooli psühholoogiaspetsialisti Zoran Sekerovici avastuse kohaselt mõjutab testosteroonitaseme langus üle 50-aastaste meeste und, vähendades muuhulgas süvaune kestust, kirjutab Daily Mail.

Alates 30. eluaastast hakkab testosterooni hulk meeste organismis iga aastaga 1-2 protsendi võrra vähenema ning alates 40. eluaastast hakkab kannatama ka nende une kvaliteet.

Noorte meest unest moodustab süvauni 10-20 protsenti, üle 50-aastastel aga vaid 5-7 protsenti ning üle 60-aastastel ei pruugigi seda enam esineda.

«Süvaune kadumine on tõsine probleem, mida saaks testosterooniga ravida. See oleks tohutu edasiminek,» ütles Sekerovic.

Uurija möönis aga, et hormoonravil võib olla soovimatuid kõrvaltoimeid, mistõttu tuleks süvaune kadumist põhjustavaid mehhanisme enne põhjalikult uurida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles