Toidulisanditega tuleb ettevaatlik olla

Marina Lohk
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidulisandid.
Toidulisandid. Foto: SCANPIX

Südameapteegi proviisor-nõustaja Külli Teder rääkis Tallinna perearstide seltsi kevadkonverentsil vitamiinidest ja toidulisantidest, mida inimesed apteegist küsima tulevad, ning tuletas meelde, et nendega tuleb ettevaatlik olla.

Sageli küsivad inimesed apteekritelt midagi väsimuse vastu, kirjutab kliinik.ee. «Üritame selgeks teha, kas väsimus võib olla seotud mingi hetkeseisuga või on millestki muust,» ütles Teder.

«Oleme soovitanud B-vitamiini, kuna see osaleb paljudes erinevates ainevahetuse protsessides. Osa tahab ženšenni, kuid siis katsume uurida, ega tal pole südameprobleeme või kõrget vererõhku.»

Populaarsed on ka D- ja C-vitamiin, palju tullakse ostma multivitamiine.

«Mineraalainetest ostetakse magneesiumit, kaltsiumit, rauda, tsinki, seleeni ja kroomi,» rääkis Teder. Seleeni ja tsinki ostetakse rohkem talvistel külmetushaiguste perioodil, et immuunsüsteemi tugevdada, kuid magneesium ja kaltsium on mineraalainetest klientide valik number üks.

Kui võtta viimast kahte koos, siis peaks magneesiumi olema Tedre sõnul kolm osa ja kaltsiumi üks osa - olemasolevates preperaatides on paraku kaltsiumi rohkem. 

«Meie soovitame võtta neid eraldi - magneesiumit õhtul, kuna see rahustab närvisüsteemi ja võtab krambid ära. Hommikuks annab ta sellise fooni, et siis võetud kaltsium läheb luudesse, mitte ei ladestu lihastes.»

Kevadel ja sügisel ostetakse palju immuunsust tugevdavaid tooteid nagu punast päevakübarat, greibiseemneekstrakti, küüslaugukapsleid, ingveritablette, ternespiima. Nendega peaks aga Tedre sõnul olema ettevaatlik, sest nad ei pruugi kõigile sobida. 



Näiteks punast päevakübarat võib tarvitada alates 2. eluaastast ning seda ei tohi liiga pikalt kasutada, maksimaalselt 2-3 nädalat. Atoopikutel võib ta tekitada allergilise reaktsiooni ning rasedatele ja rinnaga toitvatele emadele seda ei soovitata.



Ka greibiseemneekstrakt ei sobi kõigile ning seda ei tohi võtta koos paljude ravimitega - näiteks verevedeldajatega, rahustitega, antidepressantidega.



Küüslaugukapsleid ei soovitata enne kirurgilisi operatsioone, kuna nad vedeldavad verd; samuti rasedatele, lastele ega rinnaga toitvatele emadele. Samuti ei sobi nad paljude ravimitega kokku.



Ingver ei sobi nendele, kel on probleeme kuumatundega; samuti rasedatele, alla 6-aastastele lastele ning verejooksude ja sapikivide korral.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles