Kas mentoolsigaretid on tavalistest kahjulikumad?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ekspertide hinnangul on mentoolsigarettide suitsetajail raskem suitsetamist maha jätta.
Ekspertide hinnangul on mentoolsigarettide suitsetajail raskem suitsetamist maha jätta. Foto: SCANPIX

USA Toidu ja Ravimite Amet (FDA) peab otsustama, kas keelustada Ameerika Ühendriikides mentoolsigarettide tootmine ja müük, sest need on noorsoole tavasigarettidest atraktiivsemad ning paljude ekspertide hinnangul tekitavad kiiremini ja tugevama sigaretisõltuvuse kui tavalised sigaretid.

Mentoolsigaretid moodustavad praegu rohkem kui veerandi USA sigaretiturust ning nende turuosa kasvab pidevalt, teatas CNN. Nii kasvas Ameerika Ühendriikides aastatel 2004-2008 mentoolsigarettide suitsetajate osakaal 30-lt protsendile 34-le protsendile.

Ekspertide hinnangul muudab mentoolsigarettide omapärane maitse need noortele tavalistest sigarettidest ahvatlevamateks, mentoolsigarettide suitsetamisest tekib kiiremini sõltuvus ja mentoolsigarettide suitsetajatel on suitsetamist raskem maha jätta. «Mentool on äärmiselt ahvatlev lõhnaaine,» ütles  California Ülikooli tubakast tingitud haiguste uurimisprogrammi teadlane Phillip Gardiner.

FDA keelustas 2009. aastal šokolaadi- ja puuviljamaitseliste sigarettide tootmise ja müügi, nüüd nõuavad eksperdid samasugust või vähemalt tootmist rangemalt reguleerivat otsust ka mentoolsigarettidele. 2011. aasta märtsiks peab FDA otsustama, kas keelustada mentoolsigarettide tootmine täielikult või karmistada nende müügitingimusi ja võtta endale otsustusõigus nende mentoolisisalduse üle.

Tubakafirmade esindajad on seni kinnitanud, et mentoolsigaretid pole tervisele kahjulikumad ega kergemini sõltuvust tekitavad kui  teised turulolevad sigaretid. «Nõuame selget teaduslikult põhjendatud otsust, et mentoolsigaretid pole tavalisest kahjulikumad,» ütles tubakafirma Lorillard Tobacco Company viitsepresident William True. «Mentoolsigaret on sigaret nagu iga teinegi ja mingit erikohtlemist ei vaja.»

Debati mentoolsigarettide kahjulikkuse ja sõltuvuse tekitamise üle muudab veelgi keerulisemaks rassiline faktor. Nimelt on USAs mentoolsigaretid populaarsemad afroameeriklaste seas: USA valitsuse värskeima statistika kohaselt suitsetab umbes 70 protsenti afroameeriklastest mentoolsigarette, samal ajal kui valgetest teeb seda vaid 20 protsenti ja latiinodest 26 protsenti.

«Mentoolsigarette turundatakse juba 1960ndatest aastatest alates kõige haavatavamale osale meie ühiskonnast,» kinnitas Gardiner. «See on täiesti kiskjalik marketing.»

«Ehkki afroameeriklased kalduvad suitsetama vähem kui valged, haigestuvad nad sagedamini kopsuvähki ja surevad sellesse sagedamini kui mitte-afroameeriklased,» ütles Ohio Ülikooli Vähikeskuse professor William Hicks. Uuringud näitavad tema sõnul,et afroameeriklastel ja teistel USA vähemusrahvustel on mentoolsigarettide suitsetamisest umbes 45 protsenti raskem loobuda kui valgetel.

Mentool on kerge anesteetikum, mis tekitab suus ja kurgus külmatunnet ning mille mõjul tundub tubakasuits vähem kibedana. «Kõiki mentooliga tooteid talub inimene paremini, pole vahet, kas neid süüa või sisse hingata. Nad ärritavad vähem ning neil on isegi lühiajaline jahutav efekt,» ütles Hicks.

Uurijad on pikka aega spekuleerinud väite üle, et just jahutav efekt muudab mentoolsigaretid tavasigarettidest kahjulikumaks, sest mentool varjab tubaka kibeda maitse ja seeläbi satub tubakasuitsu suuremates kogustes ja sagedamini suitsetajate hingamisteedesse. Seni pole nad suutnud seda väidet teaduslikult põhjendada. Laiapõhjaline USAs tehtud vaatlus kinnitab siiski, et mentoolsigaretid on noortele, kel suitsetajakarjääri alla aasta, tavasigarettidest sagedamini «stardisigarettideks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles