Kõrge D-vitamiini tase pikendab eluiga

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

D-vitamiini kasulikku toimet on näidanud ka varasemad tööd, kuid Austria ja Taani teadlaste uue uuringu järgi on surmaga lõppeva südamerabanduse või muu südame-veresoonkonna häire risk seda väiksem, mida kõrgem on inimese veres D-vitamiini tase.

Ajakirjas Clinical Endocrinology ilmunud uuringu raames võtsid teadlased vaatluse alla 614 eakat Taani meest ja naist, kirjutab ergo-log.com.

Juba varasemast on teada, et Põhjamaades, kus on vähe päikest, jääb inimestel puudu ka D-vitamiinist, mida keha toodab päikesevalguse toimel. Ent D-vitamiini saab ka toidust ja toidulisanditest.

Uuringud on näidanud, et kui eakad inimesed võtavad D-vitamiini toidulisandina, alandab see nende surmariski, eriti vähkkasvaja väljakujunemise riski. Molekulaarsed uuringud on näidanud, et kõrge D-vitamiini tasemega inimestel on noorem DNA, mis tähendab, et nende rakkudel on potentsiaalselt pikem eluiga.

Taani teadlased võtsid 2000.-2001. aastal vaatluse alla 614 eakat meest ja naist, kes olid 80ndate lõpus osalenud ühes suuremas uuringus. Nad mõõtsid D-vitamiini taset vaatlusaluste veres ning jaotasid nad selle põhjal neljaks grupiks. Kõige madalama D-vitamiini tasemega grupis oli keskmine näitaja 31 nanomooli liitri kohta ja kõige kõrgema tasemega grupis 79 nanomooli liitri kohta.

Kõige madalama D-vitamiini tasemega gruppi kuulunuid ohustas 2,24 korda suurem surmarisk kui neid, kelle veres oli rohkem D-vitamiini. Ka siis, kui teadlased korrigeerisid tulemust kõiki muid surmariski mõjutavaid faktoreid arvesse võttes, oli kordaja ikka kõrge – 1,98.

Risk surra südame-veresoonkonna probleemi tõttu oli aga madalaima D-vitamiini tasemega grupis tervelt 4,78 korda kõrgem kui teistel. Pärast teiste faktorite suhtes korrigeerimist tõusis see näitaja veelgi, kuni 5,38 korrani.

Teadlased järeldasid, et kõrge D-vitamiini tase kaitseb eelkõige südant ja veresooni. Üks teine uuring on samuti näidanud, et madal D-vitamiini tase tõstab vererõhku.

Samas märkisid teadlased, et madal D-vitamiini tase võib olla omakorda kehva tervise tagajärjeks, mitte põhjuseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles