Neli toitumisviga, mis põhjustavad pidevat väsimust

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui sa toitud omaarust tervislikult, magad piisavalt, jood vett, kuid tunned end ikkagi pidevalt väsinuna, võib põhjuseks olla ikkagi vale toitumine.

Prevention.com toob välja neli levinud toitumisviga, mis võivad sellist püsivat väsimustunnet põhjustada.

Sa väldid liigseid süsivesikuid, kuid unustad ära valgud

Süsivesikutest on räägitud juba nii pikalt, et paljud on õppinud nende liigset tarbimist vältima – eriti, mis puudutab saia- ja pastatooteid ja magusat. Kuid ehkki puu- ja köögiviljad on väga kasulikud, ei ole näiteks ainult puuviljadest koosnev hommikusöök just kõige tervislikum lahendus.

Sinu keha vajab energiataseme hoidmiseks ja veresuhkru taseme järsu languse ärahoidmiseks valke. Nii et kui eelistad kerget  hommikusööki, mis sisaldab puuvilju, võiksid teha endale näiteks valgukokteili või süüa Kreeka jogurtit puuviljadega. Ka munaroad on hea valgurikas valik.

Sa toitud ebakorrapäraselt

Söögikordade vahelejätmine ja üldiselt liiga pikad pausid söögikordade vahel võivad põhjustada kehas stressi. Sul pole hommikusöögiks aega ja lõuna ei tule kiirel tööpäeval meeldegi? See pole mingi vabandus – see aeg tuleb leida ja korrapärane söömine läbi mõelda. Kui sa ei söö midagi iga kolme kuni nelja tunni tagant, võib su veresuhkru tase langeda, mis ütleb su kehale, et käes on kriis ja kõik tegevused tuleb aeglustada. Tulemusena tõuseb kehas stressihormooni kortisooli taset, sest see omakorda tõstab veresuhkru taset. Selle kõige tagajärjel oled aga lõpuks väsinud ja jõuetu. Nii et ideaalis peaksid sööma päevas kolm korda ühe korraliku toidu ja lisaks veel kaks vahepala.

Sa eeldad, et kuna sul pole toiduallergiaid, ei tohiks ükski toit sulle probleeme põhjustada

Et olla teatud toitude, näiteks gluteeni suhtes tundlik, ei pea sul tingimata olema tsöliaakia diagnoosi. Toidutalumatus ja toiduallergia ei ole päris sama. Kui sa sööd midagi, mille suhtes sinu organism on tundlik, võib sul tekkida kohene reaktsioon seedekulglas, nagu gaasid või kõhupuhitus, kuid sul ei pruugi sellist reaktsiooni ka tekkida. Küll aga võib tundlikkus avalduda aknes, liigesevaludes, raskustes kaalulangetamisel või madalas energiatasemes.

Kaks kõige levinumat toidutalumatust on piimatoodete ja gluteeni suhtes. Gluteenitalumatus võib põhjustada puhitust, migreeni, väsimust ning mõne inimese puhul soodustada ka autoimmuunhaiguste ägenemist. Piimatooted võivad põhjustada sarnaseid probleeme. Kuid isegi siis, kui sa lõpetad piimatootede tarbimise, võivad kaseiin ja vadak näiteks valmistoitude ja kastmete kaudu ikka sinu toidulauale jõuda.

Kui tahad olla kindel, kas oled piimatootede või gluteeni suhtes tundlik, proovi neid (ükshaaval, mitte korraga) nädalaks oma menüüst eemaldada.

Sa arvad, et suhkur teeb vaid paksuks

Sa tead, et suhkur ladestub kehas rasvana ning kui soovid kaalust alla võtta, püüad tõenäoliselt suhkru tarbimisest hoiduda. Keskmine ameeriklane sööb iga päev ära 25 teelusikatäit ehk umbes 100 grammi suhkrut, sest see on peidus igal pool: ketšupis, salatikastmetes, hamburgerisaiades, karastusjookides, müslibatoonides.

Peale selle, et suurtes kogustes suhkru tarbimine suurendab oluliselt diabeedi väljakujunemise või diabeedi eelseisundi insuliiniresistentsuse riski, põhjustab igasugune suhkrutarbimine veresuhkru taseme järske tõuse ja langusi, mis imeb sind energiast tühjaks.

Nii et kasulik oleks hakata jälgima toidupakendeid ning kui mõni toit sisaldab rohkem kui kuus grammi suhkrut ühe portsjoni kohta, sellest ka loobuda. Magusaisu ise annab aga tavaliselt märku madalast veresuhkru tasemest – söö siis mõne ebatervisliku maiustuse asemel parem üks õun mandlivõiga või peotäis mandleid.

Oma keha õige toitmine võib mõjutada sinu enesetunnet uskumatult palju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles