Neli tervislikku kofeiiniallikat

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui vajad energiat, kuid ei taha juua kohvi, Coca-Colat ega energiajooki, võiksid proovida üht neist neljast tervislikust kofeiini sisaldavast toidust ja joogist.

Me kõik teame, et magus tekitab sõltuvust. Nii võib näiteks tugev isu Coca-Cola järele panna mõtlema, et tegemist on just suhkrusõltuvusega. Kuid tegelikult võib asi olla ka kofeiinis, kirjutab Shape.com.

Austraalia, Uus-Meremaa ja Tai teadlased võtsid vaatluse alla 99 noort täiskasvanut, kellele anti sidrunimaitselist limonaadi. Mõned neist said seejuures kofeiiniga versiooni, teised ilma. Nii selgus, et kofeiiniga limonaadi saanud inimesed jõid ära umbes 53 protsenti rohkem kui ülejäänud (419 ml vs 273 ml).

Liiga palju limonaadi tähendab aga üsna kindlalt kaalutõusu. Ka liigsel kohvil on oma negatiivne mõju, kuid järgmised energiat andvad toidud ja joogid aitavad end tervislikumalt ergutada.

Roheline tee

Tass rohelist teed võib sisaldada 24 kuni 40 mg kofeiini, mis on veidi vähem kui pool sellest, mida annab tass kohvi. Paljud inimesed ütlevad seejuures, et rohelisest teest – eriti matcha teest – saadav energialaeng on ühtlasem ja mahedam kui kohvist saadav. Lisaks sisaldab roheline tee kasulikke polüfenoole, nagu katehiinid ja flavonoidid, mis võivad kaitsta südant ja aidata põletada rasva. Lisaks rohelisele teele võid muidugi juua ka musta teed või mõnda tervislikku pudeldatud teejooki (kuid mitte magusat suhkrurikast jääteed!), kui eelistad külma teed.

Guaraana

Guaraanat kasutatakse sageli energiajookides ja mitte asjata: selle seemned sisaldavad umbes kaks korda rohkem kofeiini kui kohvioad. Ent guaraanat saab osta ka toidulisandina. Üks hiljutine uuring näitas, et pärast guaraanat sisaldava multivitamiini tarbimist paranes inimeste võime otsuseid langetada.

Kookosvesi

Kookosvesi on ergutava toimega tänu kaaliumile, mis aitab kehal süsivesikuid energiana kasutada. Lisaks aitab ta suurepäraselt taastada organismi vedelikutasakaalu ning mõjub hästi südametervisele.

Tume šokolaad

Kofeiini sisaldavad ka kakaooad. Ent kuum šokolaad ei anna sulle kindlasti sama palju energiat kui sama kogus kohvi, sest kofeiinisisaldus on šokolaadil märksa väiksem. Eelista parem tumedat šokolaadi, mis sisaldab ühtlasi rohkem tervislikke antioksüdante. Ent ka šokolaadiga ei tasu üle pingutada, sest see annab palju energiat ka kalorite näol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles