WHO eksperdid: Eestis on palju ravimresistentset tuberkuloosi

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuberkuloosiga võitlemisel tuleb WHO hinnangul keskenduda riskigruppidele, kelle sekka kuuluvad ka kodutud.
Tuberkuloosiga võitlemisel tuleb WHO hinnangul keskenduda riskigruppidele, kelle sekka kuuluvad ka kodutud. Foto: SCANPIX

Eesti tuberkuloosiepideemia omapära on ravimresistentse tuberkuloosi ja HIV positiivsete tuberkuloosihaigete suur osakaal, leidsid möödunud nädalal Eestis tuberkuloosi ravi ja ennetusega tutvunud Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) eksperdid.

«Välisekspertide hinnangul liigub Eesti üldisest tuberkuloosiepideemiast lokaliseeritud epideemia suunal,» rääkis sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna nõuniku kohusetäitja Martin Kadai meditsiiniuudiste portaalile Mu.ee.

Kadai sõnad tähendavad, et edaspidi tuleks tuberkuloosi haigestumise vähendamiseks keskenduda tuberkuloosi ennetamisele, varajasele avastamisele ning tõrjele sotsiaalsete riskigruppide seas, sealhulgas HIV positiivsed, süstivad narkomaanid, alkohoolikud, kodutud.

Lisaks märkisid eksperdid, et tuberkuloosiraviga samaaegselt tuleb tegeleda ka nende patsientide sõltuvusraviga ning sotsiaalsete vajadustega.

ECDC/WHO ühise tuberkuloosialase visiidi käigus külastasid väliseksperdid Eesti ameti- ja raviasutusi. Nädala jooksul toimusid kohtumised sotsiaalministeeriumis, Tervise Arengu Instituudis ja terviseametis.

Samuti külastati Tallinna Vangla haigla, PERHi, TÜKi, LTKH, IVKH ja Viljandi haigla tuberkuloosiravi osakondi ning tuberkuloosi diagnostikaga tegelevaid laboreid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles