Kuidas mõjutavad emotsioonid ajataju?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tartu ülikooli psühholoogia instituudis värskelt oma magistritöö kaitsnud Richard Naar uuris koos Andero Uusbergi, Maria Tamme ja Kairi Kreegipuuga neljakümnel naissoost katseisikul seda, kuidas šokolaadi võitmise või kaotusega seotud emotsioonid mõjutavad meie ajataju.

Katseisikud pandi hindama aega erinevates emotsionaalsetes tingimustes ja nad mängisid seejuures kaht mängu: ühes oli võimalik võita teatud kogus šokolaadi, teises oli võimalus juba kogutud šokolaad kaotada, kirjutab ERRi teadusportaal.

«Varasemat kirjandust arvestades oli meie põhitulemus, et katseisikud ülehindasid ajaintervallide kestusi soodsate tagajärgede ja võiduootusega seotud tingimustes, küllalt ootuspärane,» rääkis Naar.

Suurem üldistus uuringu põhjal võiks Naari sõnul olla see, et kui üldiselt kipub rahvasuu rääkima, et küll aeg ikka lendab, kui on lõbus, või et aeg venib, kui on halvasti või igav, siis vähemalt lühikeste ajaintervallide puhul sellele eksperimentaalset kinnitust pole.

Küll aga leiti uuringus, et katseisikud, kes tajusid enda hinnangul kõrget kontrolli võitude ja kaotuste esinemissageduse üle, emotsionaalsetes tingimustes aega erinevalt ei hinnanud, samas kui madala tajutud kontrollitundega katseisikud hindasid stiimulite kestusi neutraalsete tingimustega võrreldes pikemaks.

Loe pikemalt ERRi teadusportaalist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles