Terviseamet: tuberkuloos ei ole kuhugi kadunud

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ka tänapäeval levib see ohtlik haigus epideemiana mööda maailma, põhjustades miljoneid uusi haigus- ja surmajuhte igal aastal, tuletab amet meelde tänasel ülemaailmsel tuberkuloosi vastu võitlemise päeval.


Tuberkuloos on Eestis levinud juba aastaid epideemiana. Viimastel aastate andmetel on tuberkuloosi haigestumine küll aasta-aastalt vähenenud, kuid sellest lahtisaamisest oleme veel kaugel.

Eestis nakatus 2009. a esmakordselt tuberkuloosi 329 inimest, neist kolm last, 2010. aastal aga 332 inimest, neist kuus last.

Eesti probleemiks on HIV-positiivsete inimeste nakatumine tuberkuloosi ja kõrge ravimresistentsete tuberkuloositekitajate osakaal. 2009. aastal oli tuberkuloosihaigetest HIV positiivseid 9,5 protsenti ja hulgiresistentseid kõikidest tuberkuloosijuhtudest 20,9 protsenti.

Ravimresistentse tuberkuloosi esinemise poolest torkab Eesti silma terves maailmas. Kui me suudame Eestis pidurdada hulgiravimresistentse tuberkuloosi levikut, on lootust panna piir ka kogu tuberkuloosi jätkuvale levikule meie elanike seas.

24. märtsil 1882. aastal tegi saksa bakterioloog Robert Koch teatavaks, et ta on avastanud tuberkuloosi tekitaja - tuberkuloosikepikese. See oli aeg, mil «valge surma» haardes vaevlesid nii Euroopa kui Põhja- ja Lõuna- Ameerika, kus tuberkuloosi läbi hukkus iga seitsmes inimene.

Tänapäeval viib Maailma Terviseorganisatsioon ellu «Peata tuberkuloos strateegiat», mille eesmärgid on:

• Tagada ravi kõigile tuberkuloosihaigetele
• Vähendada tuberkuloosi poolt põhjustatud inimkannatusi ja sotsiaalmajanduslikku kahju
• Kaitsta inimesi tuberkuloosi, sellega seotud HIV-nakkuse ja hulgiravimresistentsete haigustekitajate eest
• Edendada tuberkuloosi uusi ravivõimalusi
• Kaitsta inimõigusi tuberkuloosi ennetamisel, ravimisel ja selle vastu võitlemisel
• 2015. aastaks vähendada tuberkuloosi haigestumist võrreldes 1990. aastaga poole võrra
• 2050. aastaks kaotada tuberkuloos kui rahvatervise probleem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles