Lapsed hukkuvad liiklusavariides, uppudes või lämbudes

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tervise Arengu Instituudi andmetel sureb enamik õnnetuse tagajärjel hukkuvatest lastest liiklusavarii, uppumise või lämbumise tagajärjel.

2009. aastal suri erinevate õnnetusjuhtumite, mürgistuste ja traumade tõttu 17 kuni 14-aastast last, kellest üheksa olid poisid ja kaheksa tüdrukud. Kuus last suri lämbumise tagajärjel, neli sõidukiõnnetuse ning neli uppumise tagajärjel. Üks laps hukkus tulekahjus.

Kui vaadata õnnetuse tagajärjel hukkunud laste vanust, siis suuri erinevusi õnnetuste arvus ei ole. Siiski võib täheldada õnnetuste arvu mõningast kahanemist lapse vanuse kasvades: beebieas ehk kuni 1-aastaseid lapsi hukkus õnnetuse tagajärjel viis, 1-4-aastaseid samuti viis, 5-9-aastaseid neli ja 10-14-aastaseid kolm.  

Võrreldes 2008. aastaga on 2009. aastal õnnetuse tagajärjel hukkunud laste arv vähenenud. Tunamullu suri õnnetuse tagajärjel 27 last, neist seitse liiklusavarii, kuus uppumise ja kuus lämbumise tagajärjel. Tulekahjus hukkus üks laps. Enesetapu sooritas kaks last – üks noormees vanusegrupis 10-14 aastat ning üks neiu samas vanusegrupis. 2008. aastal toimusid traagiliste tagajärgedega õnnetused enamikel juhtudel poistega: 19 hukkunut 27st olid meessoost.

2010. aasta surma põhjuste andmete kohta teeb Tervise Arengu Instituut ülevaate juuni lõpus.

Postimees.ee kirjutas eile, et Eestis õnnetuse tõttu surevate laste arv on OECD riikidest võrreldav vaid Mehhikoga.

Eestis on aastatel 1997-2008 õnnetuse tagajärjel surnud 100 000 kuni 14-aastase lapse kohta enam poisse ja tüdrukuid kui üheski teises OECD (Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon) liikmesriigis

Aastatel 1997-2008 suri Eestis õnnetuse tagajärjel ligi 18 kuni 14-aastast last 100 000 lapse kohta, selgub värskest OECD raportist «Doing Better for Families». Eestile järgneb Mehhiko, kus samadel aastatel suri õnnetuse tõttu keskmiselt ligi 14 last 100 000 lapse kohta.

Õnnetuse tagajärjel hukkunud laste arv on viimastel aastatel enamikes riikides siiski tunduvalt vähenenud, nii ka Eestis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles