Viga, mis võib su jõutreeningut saboteerida

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panthermedia / Arne Trautmann/Scanpix

Paljud lähevad jõusaalis soojenduseks kohe jooksulindile või rattaga sõitma. Lihaste soojaks tegemine kerge kardiotrenniga on küll hea, ent liigselt ei tasu end siiski väsitada.

Kuigi aktiivne kardiotreening tõstab pulssi ja paneb lihased jõutreeninguks valmis, siis sagedane ja intensiivne «soojaks jooksmine» võib edasist trenni hoopis häirida, kirjutab Reader’s Digest.

«See on suur viga, kui teed soojenduseks tugevat kardiotrenni ja väsitad end enne raskuste tõstmist juba ära,» hoiatab personaaltreener Max Lowery. Ta märgib, et sajaprotsendiliselt efektiivse jõutreeningu jaoks peab inimene ise olema värske, et endast ikka maksimum anda.

Treener ütleb, et intensiivne kardiotreening võib tühjendada lihastes peituvad energiavarud, mistõttu ongi inimene hantli ja kangi poole pöördudes juba väsinud. Seepärast suureneb jõutrenniga jätkates ka vigastuste oht, samuti teeb meele väga mõruks, kui asud oma treeningu põhiosa juurde ega jaksa lihtsalt midagi teha.

Lowery sõnul ei pea jõutreeningu huvilised kartma, et nad piisavalt kaloreid ei põleta, kui kardioosa on treeningus minimaalne või puudub sootuks. Lihastrenn paneb õigesti tehes ja pingutades sellegipoolest higi voolama ja voolib keha kaunimaks kui kardio.

Jõutrenn «külmade» lihastega pole aga samuti hea mõte. Vigastuste vältimiseks ja enda ette valmistamiseks võid teha näiteks jooksulindil kümme minutit kiirkõndi ja mõned kerged venitused. Nii saad olla kindel, et lihased on trenniks ette valmistatud ja enda vigastamise oht on väiksem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles