Miks peab talvel mütsi kandma? (4)

Apotheka
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.pexels.com

Müts on paljude jaoks vastumeelne aksessuaar, mida parema meelega pähe ei panda. Miks on aga külmade ilmadega oluline mütsi kanda? Apotheka Iluteegi iluspetsialist Riin Liplik selgitab mütsikandmise olulisust.

Üks loogilisemaid põhjuseid, miks kanda mütsi, on loomulikult see, et mütsiga on oluliselt soojem kui mütsita. Külmetades nõrgeneb keha immuunsüsteem ning organism muutub vastuvõtlikumaks kõiksugustele viirustele. Mütsi kandmine kaitseb otseselt ka kõrvapõletiku eest.

Erinevad uuringud on näidanud, et kiilaspäisel peakatteta inimesel võib soojuskadu peanaha kaudu moodustada kuni 50 protsenti kogu soojuskaost. Juuksed aitavad küll soojakadu vähendada, kuid sellegipoolest peaks külmal ajal alati müts peas olema.

Kaitseb külma õhu ja tuule eest

Mütsi kandmine külmal ajal kaitseb pead ja kukalt külma õhu ning tuule eest. Kui pea või kukal saavad külma ehk rahvakeeles „kui tuul tõmbab läbi“, võivad tekkida lihasvalud kukla-, kaela- ja õlapiirkondades ning peavalud.

Palja peaga õues olemine kahjustab juukseid ja peanahka. Peanahakapillaarid tõmbuvad külmaga kokku, juustes olev niiskus külmub ja juuksed saavad organismist vähem toitaineid. See muudab juuksed hapramaks ja aeglustab nende kasvu. Juuksevärv võib muutuda tuhmimaks ja juukseotsad lõhenevad kergemini. Põhjuseks on eelkõige see, et pakane aeglustab juuksesibula verevarustust.

Juukseid kahjustab ka pidev temperatuuri kõikumine – siseruumist õue minnes võib väga külmal perioodil temperatuur kõikuda lausa 40 kraadi võrra. Juustele mõjub see kurnavalt ja põhjustab juuste hõrenemist. Lisaks võivad tekkida probleemid peanahaga.

Maskid ja vitamiinid

Et talvine pidev siseruumides viibimine kuivatab juukseid, tuleks talvel neid regulaarselt maskidega turgutada ja regulaarselt otsi lõigata. Nii naistele kui ka meestele on välja töötatud ka spetsiaalsed väljalangemisvastased tooted. Levinuim neist on Platsenta ekstrakt, mida soovitatakse õhukeste, rabedate ja habraste juuste korral. Juuste väljalangemise vastu aitavad võidelda ka Bionike Defence losjoon ja Phyto Phytologist hooldus. Tugevamate ja tervemate juuste kasvu aitab soodustada ka Biosil kapslid, mis annavad juustele ka tervema ja säravama väljanägemise. Peanahaprobleemide korral on abi ka Phytopolleine´i taimsest peanahahooldusest. See stimuleerib peanahka ning kaitseb juuksekarva lisaks niisutab ja puhastab peanahka kui on kõõm.

Talvisel ajal on mõistlik tarbida ka juuksevitamiine, mis aitavad säilitada juuste normaalse kasvu ja neid tugevdada.

Müts peaks olema hingavast materjalist

Talvemütsi valides tasub tähelepanu pöörata mütsi materjalile. Ideaalne talvemüts kaitseb tuule eest, kuid samas on tehtud hingavast materjalist. Kui müts ei lase niiskust välja, läheb peanahk märjaks ning nii on eriti lastel ja vanematel inimestel külmetused kerged tulema. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles