Vaktsineerimisvastaste hulk USAs näitab esimest korda stabiliseerumise märke

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigus ei hüüa tulles.
Haigus ei hüüa tulles. Foto: Yui Mok/PA Wire/PA Images/Scanpix

Värske statistika näitab, et viimastel aastatel on esimest korda pärast 1990ndaid USA-s vaktsineerimistest keeldumine püsinud samal tasemel.

Mittemeditsiinilistel põhjustel vaktsineerimistest keeldumised on USA-s järjest sagenenud alates 1990ndatest aastatest ja see päädis 2016. aastal viimaste aastakümnete suurima leetrite puhanguga, kirjutab Med24. 

Emory ülikooli teadlased analüüsisid andmeid vanemate kohta, kes keeldusid oma laste vaktsineerimisest religioossetel ja/või filosoofilistel põhjustel. Aastatel 2011–2013 suurenes keeldujate hulk 1,7 protsendi võrra ja 2013–2016 suurenes see 2,2 protsendi võrra.

Kui viimane vahemik täpsemalt lahti harutada, siis 2013. aasta oli tegelikult keeldumiste tipp ja aastatel 2014 ja 2015 keeldumiste arv pisut vähenes. See on esimene kord pärast 1990ndate lõppu, kui niisugune stabiliseerumine toimub. Osa piirkondades, näiteks Texases, näitab vaktsineerimisest keeldumine siiski veel tõusutendentsi.

Stabiliseerumise põhjus ei ole teada. Oletatakse, et oma rolli võivad mängida nii massimeedias esinduse saanud meedikud ja rahvatervise eksperdid, kes on püüdnud vaktsineerimises kõhklejaid mõjutada, samuti haiguspuhangute esinemine vaktsineerimata kogukondades. On teada, et leetrite korral võib isegi väike langus vaktsineerimisega hõlmatuses tuua kaasa haigestumiste kolmekordse sagenemise.

Loe pikemalt Med24st. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles