5 olulist trenninippi, mille naised võiks meestelt üle võtta

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehed ja naised trennis.
Mehed ja naised trennis. Foto: Arne Trautmann/PantherMedia / Arne Trautmann

Tihtipeale kipub meestel ja naistel olema erinev treeningrutiin – naised alahindavad oma jõudu ega pinguta piisavalt, meeste puhul esineb sagedamini oma võimete ülehindamist.

Personaaltreener Jean-Claude Vacassin kirjeldab DailyMaili portaalis, mida võiksid naised meestelt jõusaalitreeningu puhul õppida.

Ära karda jõutreeningut. Kuigi leidub juba aina enam naisi, kes haaravad julgelt hantlite ja kangi järele, on endiselt ka neid, kes usuvad, et jõutreening muudab nende keha suureks ja mehiseks. Nii see aga pole, vaid lihaste aktiivne treenimine muudab kehakuju aina kaunimaks. Lihastreening parandab ka rühti, vähendab seljavalu ning teeb tugevaks. Treeneri kogemus näitab, et jõutreening üksi ei kasvata (naistel) muskleid, vaid lihaste arendamiseks on vaja ka korralikku kaloraaži, mitte toiduga tagasihoidmist. Seega soovitab treener hakata tegema paar-kolm jõutreeningut nädalas ning eelistatult mitte järjestikustel päevadel.

Söö rohkem. Treeneri hinnangul on paljud naised kaloridefitsiidis, samas on paljudel pideva dieedipidamise tõttu ka ikkagi suur rasvaprotsent, sest keha on sellega kaotanud lihaseid, mitte rasva. Kui teha regulaarselt trenni, siis ei pea treeneri sõnul kaloraaži tingimata vähendama. Kui kaloraaži pikema perioodi vältel ekstreemselt piirata, lülitub keha ümber režiimile, mil hakkab energiat võtma lihasmassist, mitte keharasvast. See ongi põhjus, miks naised võivad dieeti pidades kaalu küll kaotada, ent rasvakaotus on tegelikult minimaalne. Mida sagedamini selliseid dieete harrastada, seda enam lihasmassi naine kaotab. Pikaajaline edu võti on pigem normaalne söömine koos treeninguga, millega kaotad rasva, mitte lihasmassi.

Treeni täie tõsidusega. Levib tüüpiline uskumus, et mehed peaksid tõstma suuri raskusi ning naiste puhul on normaalne 2-3-kiloste hantlite kasutamine. Tihtipeale on tegelikkus hoopis see, et mehed pingutavad raskustega liiga varakult üle ning naised ei pane end piisavalt proovile. Kui teed näiteks hantlite või kangiga harjutusi mängleva kergusega ega näe enda puhul mingit arengut, tuleb endale väljakutse esitada. Selle asemel, et suurendada harjutuste kordusi, võib järk-järgult proovida suurendada hoopis raskusi. Seega mõistlikum on võtta raskem hantel ning üritada teha sellega 10 kordust, mitte teha 15 kordust liiga kerge hantliga. Kui tunned paari viimase korduse ajal mõnusat pingutust, mis ei ületa samas su taluvuspiire, oled õigel teel. Vaid nii stimuleerid oma lihaseid ning suunad keha arenema.

Vali võimalikult tulusad harjutused. Ilmselgelt on mõistlikum teha harjutusi, mis haaravad võimalikult paljusid lihaseid korraga ning neid märkimisväärselt tugevdavad. Treening ei peagi koosnema 20 eri harjutusest, vaid pigem neist üksikutest, mis on kõige efektiivsemad. Kombineeritud treeninguga kulutad ka trennisaalis vähem aega, ent kalorikulu ega rasvapõletus selle arvelt ei kannata. Kombineeritud treeningu juurde võiksid kuuluda näiteks kükid, variatsioonid surumisest, jõutõmbed jm.

Ole järjepidev. Paraku kipuvad mehed olema regulaarsest treeningust rohkem huvitatud kui naised. Naistel võib tekkida raskusi oma prioriteetide seadmisega ning kui nad on stressis, ajahädas vms, jätavad nad treeningu sinnapaika. Kui teha aga paar nädalat rasket trenni ning siis kuu aega sellest viilida, ei näe ka tulemusi. Teise probleemina hakkab naisi kiiresti kimbutama igavus. Neil kipub olema suurem kalduvus hüpata ühelt hobilt või treeningult teisele, samas kui mehed on järjekindlamad ning jäävad suurema tõenäosusega oma kindla treeningprogrammi juurde. Nii tulebki ka naistel valida treening, mis neile meeldib, on efektiivne ning annab nähtavaid tulemusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles